Tessenderloseweg en Kiezel krijgen nieuwe riolen en fietspad

De Tessenderloseweg en Kiezel op de grens van Geel en Meerhout ondergaan een grondige vernieuwing. Zo komt er een nieuw rioleringsstelsel. Bovendien krijgen de straten een afgescheiden fietspad, een maatregel waar de buurtbewoners al een hele tijd om vragen.

Het Vlaams Gewest, de gemeente Meerhout en de stad Geel bereiden momenteel riolerings- en wegenwerken voor aan de Tessenderloseweg en Kiezel. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel in beide straten. Het regenwater zal er afgevoerd worden via een grachtenstelsel.


De rioleringswerken maken deel uit van een veel groter dossier. Daarin zitten fietspaden vanaf Winkelomseheide tot aan de rotonde in Meerhout. De buurtbewoners zijn al een hele tijd vragende partij voor een afgescheiden fietspad.


Daarnaast zal een aannemer de rijweg versmallen en komt er een structureel onderhoud voor de rijbaan. Die krijgt en nieuwe toplaag asfalt. Naast de rijweg komen een nieuwe goot en boordsteen. Een haag in de berm zal als afscherming dienen voor het fietspad. De haag zorgt er ook voor dat de rijweg visueel nog smaller lijkt. Dat moet er mee voor zorgen dat het verkeer minder snel zal rijden.


Busreizigers kunnen rekenen op enkele busperrons met schuilhuisjes en de straten krijgen nieuwe verlichting. Volgend jaar starten de gemeentebesturen in samenwerking met de intercommunale IOK onderhandelingen met buurtbewoners over onteigeningen. Die zijn nodig omdat de nieuwe weg breder wordt dan de huidige. In de meeste gevallen moeten de eigenaars ongeveer een meter grond afstaan.


De uitvoering van de plannen is opgenomen in de agenda voor de periode 2016-2017. Aan het project hangt een prijskaartje van ongeveer 2,5 miljoen euro. Het Vlaams Gewest zal het grootste deel van de kosten op zich nemen. (BHR)