Studenten meten parkeerduur met camera

Arne, Yves, Jordy, Frederik, Frank en Vincent bij hun project.
DLC Arne, Yves, Jordy, Frederik, Frank en Vincent bij hun project.
Studenten van het laatste jaar Bachelor Elektronica-ICT van Thomas More in Geel stelden donderdag hun eindprojecten voor. De leerlingen werkten onder meer een systeem uit om parkeerticketjes te vervangen door nummerplaatdetectie.

De voorbije weken waren de laatstejaars Bachelor Elektronica-ICT voltijds met hun afstudeerprojecten bezig. Het ging om elf groepen van zes studenten.


Eén van de groepjes werkte een project uit dat komaf maakt met parkeerticketjes in parkings. De papieren ticketjes worden vervangen door nummerplaatdetectie. "We hebben een proefopstelling gemaakt waarbij een camera gericht wordt op een nummerplaat", doen de studenten hun project uit de doeken. "De nummerplaat wordt ingelezen en naar een website gestuurd. Daar wordt het parkeergeld automatisch gefactureerd, afhankelijk van de duur dat je geparkeerd stond."

Geen ticketautomaat

De studenten zien verscheidene voordelen van het systeem. "Automobilisten moeten niet eerst langs een ticketautomaat passeren wanneer ze willen vertrekken, en de uitbaters van parkings moeten geen slagbomen en dure betaal- en ticketautomaten aanschaffen", zeggen de studenten. "Aanvankelijk dachten we dat het totaal onhaalbaar zou zijn, maar we zien nu dat het prototype perfect werkt en de applicatie en de website zijn gebruiksklaar. We zijn nu gestart met het leggen van de eerste contacten om ons buisinessmodel voor te stellen. Wie weet zal ons project ooit op grotere schaal gebruikt worden."


Andere studenten ontwikkelden bijvoorbeeld een afstandsbediening met een reikwijdte van één kilometer, bouwden een telefooncentrale met standaard computermateriaal, ontwikkelden een app voor studenten om cursussen te bestellen en visualiseerden een frisbee in 3D. (JVN)