Schaatsbaan valt meteen in de smaak

EERSTE EDITIE VAN 'GEEL WINTERT!' IS SCHOT IN DE ROOS

De ijspiste op de Grote Markt kan al op fervente schaatsers rekenen.
Vanderveken De ijspiste op de Grote Markt kan al op fervente schaatsers rekenen.
Op de Markt is gisterenavond het startschot gegeven van de eerste editie van Geel Wintert!, dat voor het eerst een schaatsbaan naar het centrum brengt. Op de eerste dag begaven al heel wat bezoekers zich op het gladde ijs. De schaatsbaan lijkt een grote trekpleister te worden tijdens het winterevenement.

Om 18u had burgemeester Vera Celis (N-VA) de eer om met een knop de hele Markt te voorzien van feeërieke verlichting. Het werd een kerstmarkt met alles erop en eraan. Naast een schaatsbaan is er een knusse winterbar, kraampjes met eten en drinken, een kerststal en enkele kermisattracties voor de allerkleinsten. "Het is een evenement propvol activiteiten", vertelt Celis trots. "We hebben heel wat gewikt en gewogen en daar zien we vandaag het eindresultaat van. De benaming 'Winterland' vonden we maar niets. We kozen daarom voor 'Geel Wintert!', naar analogie met ons zomerevenement 'Geel Zomert!'. Ik hoop alvast dat iedereen gaat genieten van alles hier."

Femke komt speciaal om te schaatsen.
Vanderveken Femke komt speciaal om te schaatsen.

Concessie voor 10 jaar

Geel Wintert! wordt georganiseerd door Satellite Ice, zusterbedrijf van de firma EMO uit Oostende. Opvallend, want EMO zette begin september de concessie voor een gelijkaardig winterevenement in Turnhout stop, waardoor de stad het evenement zelf moet organiseren. De stad Geel heeft een concessie van 10 jaar afgesloten met Satellite Ice.


"Normaal leveren we voornamelijk de ijspistes aan EMO. Nu zorgen we hier voor het totaalpakket", legt Peter Calluy van Satellite Ice uit. "Door de sneeuw en de regen waren er vanochtend wel nog wat problemen. Maar uiteindelijk is alles tijdig af geraakt."

Niels en Klaudia bezoeken de kerstmarkt.
Vanderveken Niels en Klaudia bezoeken de kerstmarkt.

"Weer wennen"

Al snel na de start van het evenement leefden heel wat bezoekers zich uit op de schaatsbaan. "Ik schaats heel graag, dus het is leuk dat we dat nu hier in Geel kunnen doen", vertelt Femke de Herckenrode uit Geel. "Dat was wel iets wat Geel miste. Vroeger moest ik steeds naar Turnhout of Hasselt gaan om te schaatsen. Als je een tijdje niet schaatst, is het altijd wel wennen. Maar nu kan ik hier elke dag schaatsen. Wie weet word ik zo op het einde nog wel een professional", lacht Femke. Iets verderop genieten Niels Lenaerts en Klaudia Markut van een warme wafel. "Gezellig hier hé, met al die verlichting", glundert Niels. "Maar het interessantste is toch wel de schaatsbaan. Daar kom ik eigenlijk voor. Vandaag of morgen ga ik zeker eens schaatsen." Geel Wintert! is nog tot zondag 7 januari open. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het van 11u tot 23u geopend, de rest van de week tot 22u. Op zondag 24 en zondag 31 december is de sluitingstijd uitzonderlijk 16u.


Op maandag 25 december en maandag 1 januari is de openingstijd 14u.