Regio scoort goed qua luchtkwaliteit

Het is relatief goed gesteld met de luchtkwaliteit in de Kempen. Dat blijkt uit de resultaten van Curieuzeneuzen, het onderzoek van de krant De Standaard in samenwerking met Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij.

20.000 Vlamingen hebben in de maand mei de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat gemeten. NO2 is een schadelijk gas dat in de uitlaatgassen van wagens zit en is dus een goede parameter voor luchtverontreiniging door verkeer.


In onze regio vinden we vooral groene bolletjes, wat betekent dat de waarde er ver onder de Europese gevarennorm (40 microgram per kubieke meter) ligt. In de gemeenten Herselt, Dessel en Retie werd zelfs geen enkele waarde boven 25 microgram per kubieke meter waargenomen. Ook Ravels, Oud-Turnhout, Vorselaar, Vosselaar en Hulshout scoren goed.


Daarnaast vinden we ook drie paarse bolletjes terug, die op een zeer slechte score duiden. Het gaat om De Merodelei in Turnhout, de Vrijheid in Hoogstraten en De Valken in Arendonk. In die straten lag de waarde bij een meting ver boven de Europese gevarennorm.


(WDH)