Met uitsterven bedreigd: opleiding Orthopedische Technieken in Geel

De leerlingen en leekrachten van Orthopedische Technieken.
Peter Vanderveken De leerlingen en leekrachten van Orthopedische Technieken.
Sint Jozef Geel organiseerde donderdag voor de eerste keer een ‘Dag van de Orthopedische Technieken’ om de richting in de kijker te zetten. En dat is nodig, want de unieke richting - die naast Geel enkel nog in Oostende wordt aangeboden - dreigt te verdwijnen bij gebrek aan leerlingen.

De richting Orthopedische Technieken bestaat al 35 jaar in Geel. Studenten leren er om hulpmiddelen te maken zoals steunzolen, braces, rolstoelen, ortheses of protheses. Sinds enkele jaren daalt het aantal leerlingen. “In 2015 begonnen de problemen. Er zaten toen nochtans 20 jongeren in het vijfde jaar en 21 in het zesde jaar. Sindsdien is er een neergang bezig. Dit schooljaar kozen slechts twee jongeren voor Orthopedie in het vijfde jaar. Dat is op termijn uiteraard veel te weinig”, klinkt het bij de afdeling orthopedie.

Peter Vanderveken

Orthopedische Technieken start op de leeftijd van 16 jaar en er is geen onderbouw. Iedereen die een diploma van het vierde jaar ASO of TSO heeft, komt dus in aanmerking. Maar doordat er geen eerste tot vierde jaar is, starten ook weinig leerlingen in het vijfde.

De huidige leerlingen en leerkrachten nodigden donderdagnamiddag daarom alle belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen. “Heel vaak zijn leerlingen en leerkrachten van andere scholen of zelfs CLB-medewerkers niet op de hoogte van het bestaan van de richting, die ook een mooie voorbereiding kan zijn op allerlei paramedische beroepen. De sector is nochtans nog steeds vragende partij voor afgestudeerden.”

Peter VandervekenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.