Intercommunale Cipal koopt Technologiehuis over: “De Kempen digitale boost geven”

Burgemeester van Geel Vera Celis (N-VA) en Paul Verbeeck, voorzitter van Cipal, openden het vernieuwde Technologiehuis.
Wouter Demuynck Burgemeester van Geel Vera Celis (N-VA) en Paul Verbeeck, voorzitter van Cipal, openden het vernieuwde Technologiehuis.
De intercommunale Cipal, die aan meer dan 250 Vlaamse lokale besturen IT-diensten aanbiedt, heeft het Technologiehuis van de provincie Antwerpen in Geel gekocht. Met die investering wil Cipal het Technologiehuis transformeren naar een uitvalsbasis voor bedrijven die actief zijn in slimme overheidstechnologie, om zo Vlaanderen op dat vlak op de kaart te zetten.

Het Technologiehuis in de Cipalstraat, waar de maatschappelijke zetel van Cipal oorspronkelijk was gevestigd, huisvest allerlei bedrijven, maar de bezetting was met 30 à 40 procent wat magertjes geworden. Cipal heeft dan weer een breed netwerk door een samenwerkingsverband met 250 Vlaamse lokale overheden, waarmee ze een virtuele centrumstad van 2,8 miljoen inwoners vertegenwoordigt, en een tiental spin-offbedrijven. 

Smart cities

Dankzij de overname krijgt het Technologiehuis vanaf 2020 meteen een volledige bezetting. “We willen dit hoogtechnologisch gebouw op de kaart zetten als centrum voor bedrijven met digitale, IT- en softwarevaardigheden”, zegt voorzitter van Cipal Paul Verbeeck (CD&V), tevens burgemeester van Nijlen. “Naast de innovatieve bedrijven die reeds op de site gevestigd zijn, willen we onderdak bieden aan bedrijven die actief zijn op het vlak van slimme overheidstechnologie en smart cities. Ook startende bedrijven zijn welkom.”

Het Technologiehuis in de Cipalstraat in Geel.
Wouter Demuynck Het Technologiehuis in de Cipalstraat in Geel.

10 miljoen

De investering, die naast de aankoop en grond van het gebouw ook onder andere de renovatie ervan en een eventuele uitbreiding incalculeert, bedraagt iets minder dan tien miljoen euro. Daarmee wil Cipal de Kempense regio de kans bieden in te pikken op de zogenaamde vierde industriële revolutie, namelijk het tijdperk waarin steeds meer diensten digitaal worden. Door een site rond slimme overheidstechnologie op te bouwen, wil de intercommunale oplossingen binnen het bereik van de besturen brengen. Voorbeelden daarvan zijn chatbots om betere interactie met burgers te krijgen of algoritmes die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie om beter inzicht te krijgen in burgeropinies. 

“Er is nog nooit een beter moment geweest om openbare diensten betaalbaarder en toegankelijker te maken dan nu. De GovTech-markt groeit naar schatting ieder jaar met 20%. De markt wordt nu op 400 miljard dollar ingeschat, maar dat zal nog groeien.”

“We hebben het beste van twee werelden gevonden. Ons team van C-smart loodst onze Vlaamse lokale overheden binnen in het GovTech-tijdperk door samen slimme technologie aan te kopen en door hen te ondersteunen in hun strategische aanpak. Tegelijkertijd bieden we via ons netwerk van 250 besturen de private sector een mooi netwerk en een forum aan om hun smart city-oplossingen aan de overheidssector aan te bieden”, gaat Verbeeck verder. 

Academische wereld

Bedoeling is dus dat overheden, ondernemers, ontwikkelaars én de academische wereld elkaar vinden op de site. “We moeten de krachten bundelen, want we willen immers niet dat onze slimme regio morgen gecontroleerd wordt vanuit China of de VS. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om weer aansluiting te vinden met de wereldwijde marktleiders.”

Het huidige gebouw kan plaats bieden aan 64 bedrijven. Aangezien het gebouw in 2020 al volledig bezet zal zijn, zal Cipal zich beraden over uitbreidingen en extra investeringen op aanpalende gronden die ze in erfpacht heeft.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.