Eerste appartementsgebouw in België krijgt Certificaat Inbraak Veilig

De bewoners van de appartementen namen het certificaat maandag in ontvangst van burgemeester Vera Celis (N-VA) en diefstalpreventieadviseur Jos Delarbre.
Peter Vanderveken De bewoners van de appartementen namen het certificaat maandag in ontvangst van burgemeester Vera Celis (N-VA) en diefstalpreventieadviseur Jos Delarbre.
Als eerste appartementsgebouw in ons land heeft een complex aan de Pas in Geel het Certificaat Inbraak Veilig gekregen. Dat betekent dat het complex minstens drie minuten weerstand kan bieden tegen een inbraakpoging. Het gebouw bevat onder meer vingerafdrukscanners, camerabewaking en één echtpaar heeft hun appartement zelfs beveiligd met een gepantserde Fichet-deur van 5.000 euro.

Nog voor aanvang van de bouw van het complex met vijf appartementen aan de Pas werd meer dan vijf jaar geleden diefstalpreventieadvies aangevraagd. “Dat bespaart heel wat kosten tegenover wanneer je maatregelen moet nemen in een bestaand gebouw”, zegt diefstalpreventieadviseur Jos Delarbre van de politiezone. “Concreet zijn alle gevelopeningen - zoals deuren, ramen of garagepoorten - van dit gebouw meer dan drie minuten inbraakwerend. Daarna geeft een inbreker vaak op.”

Vingerafdrukscanners

Andere veiligheidsmaatregelen zijn dat de bewoners met een camera en videofoon telkens kunnen zien wie er voor de deur staat, vingerafdrukscanners, ramen met gelaagd glas en een toegangsdeur die automatisch weer vergrendelt als iemand binnenkomt. “Ook de individuele deuren zijn goed beveiligd”, gaat Delarbre verder. “Een bewoner heeft zelfs een stalen Fichet-deur van 5.000 euro geïnstalleerd met binnenin haakschoten. Probeer daar maar eens binnen te geraken. Echt indrukwekkend, zo'n deur.”

Dat nu pas voor het eerst een appartementsgebouw zo'n certificaat krijgt, heeft eigenlijk vooral te maken met het succes van de diefstalpreventieadviezen. “Per jaar verstrekken we zo’n 350 adviezen. Iedereen moet dus een beetje z'n beurt afwachten. In dit gebouw moest wel niets meer aangepast worden aangezien alles al in orde was.”

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout startte in september 2017 met het uitreiken van de certificaten, die inwoners in vier stappen kunnen behalen. Zij kunnen gratis advies aanvragen bij de diefstalpreventieadviseur van de politiezone die zal uitleggen hoe je alle gevelopeningen beter beveiligt. Eenmaal die veiligheidsmaatregelen zijn uitgevoerd, komt de adviseur nogmaals op bezoek om te controleren of het advies is opgevolgd en voldoet aan de veiligheidsvereisten. Na goedkeuring van de adviseur ontvangen de bewoners het certificaat, met bijhorend attest, sticker en gevelplaatje. Die twee laatste kunnen bewoners aan hun voorgevel bevestigen om potentiële inbrekers te ontraden.

Vooral in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout lijkt het certificaat al stevig ingeburgerd te zijn. Inmiddels werden al 30 certificaten uitgereikt, terwijl dat bijvoorbeeld in de hele provincie Vlaams-Brabant nog maar twee stuks zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.