Duizenden herdenken Bevrijding

De Slag om Geel is nagespeeld op de Grote Markt.
Foto De La Cruz De Slag om Geel is nagespeeld op de Grote Markt.

De stad Geel is afgelopen weekend opnieuw omgetoverd in een oorlogsgebied zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer met een evocatie is de Bevrijding herdacht.


Het was zeventig jaar geleden dat de Slag om Geel plaatsvond, een gevecht tussen Britse en Duitse troepen tussen 8 en 23 september 1944. De Slag om Geel was één van de meeste bloedige en zware veldslagen tijdens de Bevrijding van ons land. In het Stadspark en op het domein van Jeugdcentrum De Bogaard konden bezoekers een heel weekend kennis maken met het leven in een soldatenkamp. Er waren driloefeningen te zien en soldaten kookten hun potje zoals ze dat vroeger deden. De Markt deed dan weer dienst als slagveld. Zondagmiddag speelden figuranten er de oorlogsslag na. Daarnaast kon je een verzameling met oorlogspullen bezoeken in de Schrijnwerkerij in de Nieuwstraat.


"Een 2.000 à 2.500 toeschouwers kwamen zondagmiddag naar het oorlogsspektakel op de Markt kijken. De tentoonstelling in de Schrijnwerkerij lokte zaterdag 850 bezoekers, en op zondag zijn we na duizend bezoekers gestopt met tellen. Ook de kampen konden op veel bezoekers rekenen. Zondagochtend om 10 uur waren er al enkele honderden mensen in het soldatenkamp aan De Bogaard", vertelt schepen Verboven.


Ook in Turnhout is de zeventigste verjaardag van de Bevrijding herdacht, onder meer met een samenkomst van legervoertuigen op de Grote Markt. (JVN)