Dief stal auto... met passagier

BEKLAAGDE BRACHT JONGE VROUW NAAR HUIS CELSTRAF GEËIST

Jeroen P. (links) bij het verlaten van het gerechtsgebouw.
Foto JVN Jeroen P. (links) bij het verlaten van het gerechtsgebouw.
Een 20-jarige vrouw uit Geel beleefde in september 2016 de schrik van haar leven. Terwijl haar papa even een bank binnen was gelopen, stapte een dief in de wagen met draaiende motor. De man (28) stal de auto met de jonge vrouw nog op de passagierszetel. "Ook de vader heeft een serieuze schrik gepakt toen hij merkte dat zijn auto mèt dochter gestolen was", zegt aanklager Elke Van Dijck. De dief riskeert een celstraf.

Het leek op woensdag 21 september 2016. De 28-jarige Jeroen P. was al enkele uren op de dool in het centrum van Geel toen hij 's ochtends rond 9.30 uur een auto met draaiende motor zag staan ter hoogte van een bankfiliaal aan de Pas. "De bestuurder was er even gestopt om geld af te halen in een bankkantoor. Omdat zijn dochter nog in de auto zat, liet hij de motor draaien", zei openbaar aanklager Elke Van Dijck. "De twintigjarige vrouw zat op de passagierszetel vooraan. De beklaagde stapte in en vertrok met de auto. Het meisje wist niet wat haar overkwam."

Serieuze schrik

In paniek vroeg de jonge vrouw aan Jeroen P. om haar naar huis te brengen voordat hij met de auto aan de haal zou gaan. "Dat heeft hij ook gedaan. En eenmaal aan de woning heeft hij de auto er achter gelaten", vervolgde Elke Van Dijck. "De materiële schade valt mee, want de auto is terecht. Maar het meisje heeft een serieuze schrik gepakt, net als haar vader die uit de bank kwam en vast stelde dat de auto mét zijn dochter gestolen was."


Ook na deze bizarre diefstal was Jeroen P. nog niet bij zijn verstand gekomen. Twee uur later stapte hij het bedrijf Tempo Oil aan Winkelomseheide in Geel binnen. "Hij ging naar de keuken van het bedrijf om daar werkkledij van de firma aan te trekken. Zijn eigen kledij liet hij er achter. Hij reed nadien weg met een bestelwagen van de firma. De sleutels had hij in het handschoenkastje gevonden", verduidelijkte Van Dijck.

Psychotische trekken

Ook die bestelwagen liet hij na een tijdje ergens achter. De aanklager vroeg een celstraf van 10 maanden en hoopte dat P. zich zou laten behandelen voor zijn problemen. "Van januari tot mei vorig jaar was hij al residentieel opgenomen. Nadien is het weer mis gegaan. De raadkamer liet hem na zijn aanhouding vrij onder strikte voorwaarden: opnieuw een residentiële behandeling volgen, en daarna een vervolgbehandeling. Hopelijk blijft hij beseffen dat hij zijn problemen moet aanpakken."


De bizarre diefstallen van 21 september 2016 waren volgens de advocaat van Jeroen P. het gevolg van psychotische trekken als gevolg van overmatig gebruik van verdovende middelen. "Hij was 's nachts wat gaan rondwandelen en heeft dan 's morgens het voertuig aangetroffen. Hij deed wel onmiddellijk wat het meisje hem vroeg en heeft haar thuis afgezet", pleitte meester Manuel Huygaerts. "Na de feiten is hij tot 5 december opgenomen geweest. Sindsdien volgt hij ambulante begeleiding, onder meer bij het OPZ in Geel. Hij ziet het nut er van in."


Jeroen P. nam op het einde van zijn rechtszaak zelf het woord. "Ik besef dat het heel fout was wat ik heb gedaan. Ik schaam me er voor, en heb heel veel spijt. Als de slachtoffers er voor open staan, zou ik mijn excuses willen gaan aanbieden. Ik kan me inbeelden welke angsten ze hebben doorstaan." De rechter velt een vonnis op 2 mei.