DE PARTIJEN DOORGELICHT

GEEL

N-VA


In 2012 ging N-VA opeens van 0 naar 14 zetels. N-VA werd de grootste partij en leverde met Vera Celis de burgemeester af. De afgelopen zes jaar veranderde één en ander. Schepen van Mobiliteit Christophe Molderez werd door de Gelenaar neergesabeld voor zijn circulatieplan en stapte op. Gemeenteraadsleden Jozef Jacobs, Marleen Pszeniczko en Patrick Graux stapten vorig jaar nog uit de partij en zetelden verder als onafhankelijke. Onder meer een gebrek aan interne communicatie werd aangehaald als een van de redenen. In het programma van N-VA ligt de focus vooral op veiligheid, welvaart en welzijn. Zo is het sluiten van de ring een belangrijk thema, alsook de uitbouw van slimme camera's.


CD&V


De partij heeft tientallen jaren de absolute meerderheid gehad, maar moest in 2012 de koek opeens verdelen met N-VA en werd zelfs de tweede grootste partij. CD&V wil met lijsttrekker Ben Van Looveren weer de grootste partij worden. Gewezen schepen Leen Beke, in 2012 nog het grote stemmenkanon, stapte in 2016 uit de politiek. Dat kan de partij mogelijk wat stemmen kosten. CD&V wil van Geel vooral een fietsstad maken door jaarlijks 500.000 euro te investeren in het fietsbeleid. Daarnaast wil de partij de ring doortrekken en het doorgaand verkeer aan het Sint-Dimpnaplein oplossen.


De Brugpartij


De samensmelting tussen sp.a, Groen en Beweging.net, met de onafhankelijke lijsttrekker Dirk Kennis, ambieert minstens acht zetels. Daarmee wil hij zich in de top twee nestelen. Vooral de aansluiting van Beweging.net is opvallend, want de organisatie was jarenlang trouw aan CD&V. De Brugpartij draagt burgerparticipatie hoog in het vaandel en wil er een bevoegdheid van een schepen van maken. Ook een autoluwe Havermarkt en het bestrijden van armoede staan hoog op het verlanglijstje.


Open Vld


Open Vld trekt met een verjongde ploeg naar de kiezer. Naast lijsttrekker Lieselotte Thys (29) pronken nog zes andere leden van Jong Vld Geel op de lijst. Recentelijk was er wel nog wat commotie over de overstap van Luc Verguts, het enige raadslid van de partij, naar N-VA. Verguts stond initieel op de tweede plaats, maar werd uit de partij gezet nadat bleek dat hij gesprekken voerde met N-VA. Bij de liberalen zal het niet in goede aarde zijn gevallen dat hen een belangrijke kandidaat werd afgesnoept. Open Vld wil onder meer inzetten op participatie, mobiliteit en lokale economie.


PVDA


PVDA heeft voor het eerst een volledige lijst en gaat met lijsttrekker Greet Daems aan het roer ook voor een allereerste zetel. De partij heeft zich de voorbije jaren vooral gekant tegen het Astor-project. Getuige daarvan is onder meer een ludieke actie waarbij het barmhartige hart van de stad werd begraven. De partij startte in september 2017 met een grote politieke bevraging. 721 inwoners vulden in wat volgens hen beter kan in de stad. Het programma van PVDA is deels op die antwoorden gebaseerd. Uit de bevraging blijkt dat voor de Gelenaar mobiliteit prioriteit is en dat men meer inspraak wil. Daarnaast wil de partij de werking van het OCMW en de zorgsector in het algemeen verbeteren en armoede bestrijden.


Beter Geel


Burgerpartij Beter Geel heeft met Tom Vervoort een ex-schepen (CD&V) als lijsttrekker in de rangen. Zijn bevoegdheden werden in 2012, net voor de verkiezingen, nog afgenomen omwille van een financiële privékwestie. Sindsdien zetelt hij als onafhankelijke in de gemeenteraad. Ook gewezen N-VA-raadsleden Jozef Jacobs en Marleen Pszeniczko stapten mee in het project, dat aan meer inspraak in het beleid wil werken. Met 23 kandidaten heeft de partij geen volledige lijst. Beter Geel ijvert onder andere voor betere mobiliteit, een aanbod van betaalbare woongelegenheid, een duidelijke visie op hoogbouw en voldoende werkgelegenheid.


Geels Belang


De Geelse variant van Vlaams Belang trekt met huidige raadsleden Ivan Wartel en Rosa Van Cleempoel als respectievelijk nummer één en twee naar de kiezer. Gewezen N-VA-raadslid Patrick Graux staat op de derde plaats. In 2012 ging de partij nog van 5 naar 2 zetels.