Dankzij de reggae: stad Geel op weg naar zusterband met geboortedorp Bob Marley

Organisatoren Reggae Geel lanceren nieuwe rum: Nine Miles

Patrick Goots van Sterkstokers , Kris Eelen en Theo Verdonck van Reggae Geel en burgemeester Vera Celis.
Peter Vanderveken Patrick Goots van Sterkstokers , Kris Eelen en Theo Verdonck van Reggae Geel en burgemeester Vera Celis.
De organisatoren van Reggae Geel lanceerden zondagmiddag ‘Nine Miles’, een rum die speciaal voor deze editie werd ontwikkeld. Het succes van het reggaefestival mondt wellicht eerstdaags uit in een zusterband tussen Geel en Nine Miles, het geboortedorp van Bob Marley.

Het Reggae-festival in Geel vindt komend weekend plaats. De voorbereidingen bevinden zich in de laatste rechte lijn. “Sinds een week zijn we aan het bouwen. Driekwart van het festivalterrein staat recht. Nu volgt vooral nog de afwerking”, zegt organisator Kris Eelen.

Reggae-grootheid Freddie McGregor noemde Reggae Geel onlangs nog het meest Jamaicaanse reggaefestival van Europa. De affiche van dit jaar is bovendien één van de beste die Reggae Geel ooit gehad heeft. “We krijgen meer bezoekers uit het buitenland dan andere jaren. Omdat we enkele grote namen uit de reggaewereld op de affiche hebben staan”, vervolgt Kris Eelen. “Toch moet de grootste verkoop nog op gang komen. Momenteel zijn zo’n 10.000 tickets verkocht, maar het is typisch voor een reggaefestival dat de meeste tickets in de laatste week de deur uit gaan.”

Rum

Om de editie 2019 extra in de kijker te zetten, ontwikkelden de organisatoren van Reggae Geel samen met Sterkstokers een rum: Nine Miles. Een donkere en kruidige rum. “Als naam hebben we gekozen voor Nine Miles, het geboortedorp van Bob Marley”, vertelt Theo Verdonck van Reggae Geel. “We lieten 60 flessen maken, en het is de bedoeling om voortaan ieder jaar naar aanleiding van Reggae Geel een rum op de markt te brengen. Telkens met een ander etiket, ontwikkeld door een Jamaicaanse kunstenaar. Of het dan om dezelfde rum zal gaan of om een variant van deze Nine Miles hangt af van de reacties dit jaar.”

Ambassadeur Jamaica

Inwoners van de stad Geel zullen de naam ‘Nine Miles’ de komende jaren wellicht vaker horen vallen. De stad staat op het punt om een zusterband af te sluiten met het Jamaicaanse dorp. Maandagavond neemt het schepencollege van Geel een beslissing. De jumelage zou een rechtstreeks gevolg zijn van het populaire Reggae-festival in Geel. “De vraag tot samenwerking is niet nieuw. Twee jaar geleden werd die vraag al gesteld vanuit het Jamaicaanse dorp. Vorig jaar is de ambassadeur van Jamaica dan naar het festival gekomen, en zijn de plannen een versnelling hoger geraakt. De definitieve beslissing valt pas maandag, maar het zou een unieke kans zijn voor Geel. Veel Vlaamse steden en gemeenten hebben zusterbanden met Roemeense gemeenten, maar niemand is verbonden aan een Jamaicaanse stad.”

De vraag tot samenwerking kwam vanuit het dorp Nine Miles, maar aangezien dat dorp maar 300 inwoners heeft, zal wellicht ook hoofdstad Kingston betrokken worden in de jumelage.

De nieuwe rum ‘Nine Miles’.
Peter Vanderveken De nieuwe rum ‘Nine Miles’.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.