Burgen zorgen voor elkaar via online platform

V.l.n.r. : Deep Parekh, Nele Vanhoof, Griet Smaers, Kaat Kuipers, Thaïs Tirmarche en Stefan Helsen.
Foto Vanderveken V.l.n.r. : Deep Parekh, Nele Vanhoof, Griet Smaers, Kaat Kuipers, Thaïs Tirmarche en Stefan Helsen.
Als eerste in het land mag Geel het PLEASE-platform, een soort digitaal buurtzorgnetwerk, uittesten. Gelenaars kunnen hulp aanbieden of krijgen voor dagdagelijkse taken of om samen actief te blijven.

Het PLEASE-platform is ontstaan door een samenwerking tussen de Amerikaanse ondernemer Deep Parekh, CEO van PLEASE, die momenteel in Gent woont, en het Turnhoutse bedrijf Triamant, dat woonbuurten creëert met zorgondersteuning voor een mix van generaties. Dat Geel werd uitgekozen om het project te testen, lag volgens OCMW-voorzitster Griet Smaers voor de hand. "Omwille van onze gezinsverpleging staan we bekend als de Barmhartige Stede."


In Winkelomheide, Stelen en Oosterlo heeft de stad al buurtzorgnetwerken opgestart. "Stel: iemand heeft nog heel veel eten over. Dan kan die persoon op de website aangeven dat het eten afgehaald kan worden." Maar je kan bijvoorbeeld ook iemand op je hond laten passen of iemand boodschappen laten doen.


"Het project in Geel zal zo'n twee jaar duren. Daarna zien we of het bijvoorbeeld nog gebruiksvriendelijker kan", gaat Thaïs Tirmarche, project manager van Triamant, verder. "In principe kan iedereen zich aanmelden om hulp aan te bieden of te zoeken. We vragen enkel om een scan van de identiteitskaart te maken. Om vrijwilligers te bedanken, willen we ook zogenaamde dankbaarheidsmedailles invoeren. We zijn nog aan het bekijken wat we daarmee juist gaan doen, maar we denken aan kleine kortingen bij de lokale handelaars." (WDH)


Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op www.pleaseplatform.eu.