Bakstenen als Lego-blokken: psychiatrisch centrum van Geel bouwt gevel zonder cement

Gedeputeerde Kathleen Helsen, Jan Vanreusel (OPZ Geel), Jan Bal (Levanto), Jasper Vandenbempt (Facadeclick) en Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair) met de zogeheten circulaire gevelstenen.
Wouter Demuynck Gedeputeerde Kathleen Helsen, Jan Vanreusel (OPZ Geel), Jan Bal (Levanto), Jasper Vandenbempt (Facadeclick) en Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair) met de zogeheten circulaire gevelstenen.
Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) Geel heeft voor de bouw van buitengevels van vijf villa’s van het nieuwe Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salto gekozen voor een opvallende combinatie. Het OPZ is immers de eerste openbare bouwheer die een circulaire gevelsteen gebruikt die geplaatst wordt door werknemers uit de sociale economie. Die gevelsteen kan in elkaar worden geklikt zonder cement.

De vijf villa’s aan de Stelenseweg zullen plaats bieden aan 75 patiënten en huisvesten elk 16 studio’s. De bouw ervan startte half juni. Als alles goed gaat, zijn de villa’s in het voorjaar van 2020 klaar. 

Herbruikbaar

Voor de buitengevels wordt gewerkt met een circulaire gevelsteen, een product van het bedrijf Facadeclick. “In onze sector zagen we dat voegloze gevels heel duur zijn en veel ervaring vergen”, legt Jasper Vandenbempt van Facadeclick uit. “Daarom hebben we een product ontwikkeld zodat gevelstenen als Lego-blokken in en uit elkaar geklikt kunnen worden. Elke gevel kan zo gedemonteerd worden en is dus herbruikbaar.”

Sociale tewerkstelling

De gevelstenen van de villa’s worden geplaatst door kortgeschoolden of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dankzij een samenwerking tussen Facadeclick en Levanto, een sociale onderneming die zich inzet voor de tewerkstelling van doelgroepmedewerkers met als uiteindelijke doel om hen te laten doorstromen naar het gewone arbeidscircuit. 

“Dit is een verhaal met veel potentieel. Het grote kader is de klimaattransitie, maar dit moet gepaard gaan met een sociaal economische transitie”, zegt Jan Bal, algemeen directeur van Levanto. “Vandaag tonen we aan dat dit haalbaar is. Het herwaardeert een hele bevolkingsgroep in de bouwsector. In april zijn we gestart met opleidingen. Op een week tijd hebben ze de techniek onder de knie en na enkele weken zijn ze dan helemaal klaar om de werf op te kunnen.”

Elke gevelsteen heeft twee grote gaten waar verbindingen doorheen gaan. Het geheel wordt aan elkaar geklikt zodat je één verbonden gevel krijgt.
Wouter Demuynck Elke gevelsteen heeft twee grote gaten waar verbindingen doorheen gaan. Het geheel wordt aan elkaar geklikt zodat je één verbonden gevel krijgt.

Vernieuwen

Jan Vanreusel, financieel directeur van OPZ Geel, is in zijn nopjes met het experiment. “We stellen vast dat het lukt en daar ben ik fier op. Zo kunnen we de bouwsector aanmoedigen om te vernieuwen, op vlak van materiaal en de manier waarop het gebouwd wordt. Het is ook een echte werf, met een echte hoofdaannemer. De doelgroepmedewerkers zitten gewoon tussen bouwvakkers die andere taken hebben: het is niet bedoeling dat zij het buitenbeentje zijn.”

Opent perspectieven

Het provinciebestuur van Antwerpen ondersteunt het project en hoopt dat ook andere instellingen en ondernemingen zullen nadenken over circulair bouwen met sociale tewerkstelling. “Voor lokale besturen opent die combinatie mooie perspectieven”, zegt gedeputeerde voor Sociale Economie Kathleen Helsen (CD&V). “We zien hier dat dit kan zonder extra kosten. Lokale besturen die door dit voorbeeld geprikkeld zijn, kunnen bij de provincie een workshop over duurzame overheidsopdrachten volgen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.