Anti-vuurwerkcampagne gaat nationaal

V.l.n.r. : Suzy Dreesen, Vera Celis, Luc Peetermans, Jan Peelaerts en Koen Bollen.
Vanderveken V.l.n.r. : Suzy Dreesen, Vera Celis, Luc Peetermans, Jan Peelaerts en Koen Bollen.
Brandweerzone Kempen heeft de derde editie van de eindejaarscampagne 'Ik knal zonder vuurwerk' gelanceerd, met als ondertitel dit jaar '...omdat ik weet wat de gevolgen kunnen zijn'. Voor het eerst zal de campagne ook nationaal gedragen zijn. Alle 20 Vlaamse brandweerzones hebben hun medewerking toegezegd.

De campagne begon in 2015 kleinschalig bij politiezone Balen-Dessel-Mol. Om nog meer mensen te bereiken, werd de campagne in 2016 uitgebreid tot alle vijftien gemeenten van brandweerzone Kempen. Dit jaar doen behalve de Vlaamse brandweerzones verlenen nu ook 'Help Brandwonden Kids' vzw, drie politiezones en tientallen steden en gemeenten hun medewerking. "De mensen moeten nadenken over de risico's van vuurwerk", geeft commandant Koen Bollen aan. "Tijdens de eerste twee uren van het nieuwe jaar is de fijnstofconcentratie enorm hoog, tot wel 40 keer meer dan normaal. Daarnaast vallen er jaarlijks slachtoffers met gewonden aan de vingers (32%), armen (25%), ogen (15%) en gezicht (13%). Ook in onze brandweerzone waren er dit jaar zwaargewonden. Er is bovendien risico op gehoorschade, want vuurwerk kan tot 160 decibel halen."


Voor de campagne ontwierp de brandweer vier affiches met vier verschillende personen erop. Op de affiche vertellen zij - een brandweerman, een ambulancier, een meisje met een hond en een paardenliefhebster - dat ze geen vuurwerk zullen afsteken. (WDH)