Amerikalaan jaarlijks dicht voor oversteek padden

Een koppeltje padden.
Sluys Een koppeltje padden.
Het stadsbestuur van Geel sluit voortaan jaarlijks van 1 februari tot 15 april een deel van de Amerikalaan af voor autoverkeer. De beslissing komt er na een geslaagde proef vorig jaar om padden veilig te laten oversteken.

De Amerikalaan gaat voortaan elk jaar van 1 februari tot 15 april dicht tussen de Belgiëlaan en Kievermont. "We nemen deze maatregel om de talrijke padden te beschermen die de Amerikalaan oversteken. Zij zijn op weg naar de poel van het nabijgelegen natuurgebied Reivennen", zegt schepen voor Dierenwelzijn Bart Julliams (N-VA). "Vorig jaar is de maatregel met succes een eerste keer uitgetest. Slechts één pad is toen overreden, door een automobilist die het doorgangsverbod negeerde."


De jaren voordien zijn jaarlijks gemiddeld 266 padden overreden. "Het resultaat van vorig jaar toont aan dat het afsluiten van de straat de padden beter beschermt dan de overzetacties van natuurverenigingen. Die vonden bovendien moeizaam vrijwilligers om de acties uit te voeren", vervolgt Julliams.


Indien de paddentrek als gevolg van de weersomstandigheden vroeger stopt, zal de stad het afgesloten stuk van de Amerikalaan sneller heropenen.


In Wilders blijft de overzetactie wel bestaan, dankzij de inzet van vrijwilligers. Dat is ook het geval in Voort, waar al sinds jaar en dag dezelfde vier buren de beestjes de straat over helpen. (JVN)