Achter QR-code schuilt gesneuvelde soldaat

ONTDEK 700 VERHALEN UIT WOI AAN OORLOGSMONUMENT

Studenten en leerkrachten bij het monument aan De Werft. Het infobord hangt aan de zijkant van de steen.
Vanderveken Studenten en leerkrachten bij het monument aan De Werft. Het infobord hangt aan de zijkant van de steen.
Aan het oorlogsmonument in Geel, tussen het stadhuis en CC De Werft, werd gisteren het eerste infobord van 'Kempense Klaprozen' geplaatst. Daarop staat een QR-code, die je verwijst naar verhalen van omgekomen Kempense soldaten uit WOI .  

Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Om de omgekomen soldaten te herdenken, werden in de meeste gemeentes en steden monumenten opgericht die een belangrijke rol spelen tijdens herdenkingsplechtigheden. Die bevatten een lijst namen van jongens en mannen die naar het front trokken, maar nooit mee naar huis terugkeerden. Bij de oprichting waren deze omgekomen soldaten geen onbekenden, maar nu zijn de verhalen vervaagd. Daar wilden Erfgoed Noorderkempen, k.ERF, het team van 'Kempense Klaprozen' en 18 Kempense gemeentes verandering in brengen. Het onderzoeksproject 'Kempense Klaprozen' startte in 2011 in Sint Maria Geel. Geschiedenisleraar Herman Sterckx ging samen met zijn leerlingen, gesteund door lokale heemkringen en archieven, op intensieve speurtocht naar archiefstukken en verhalen van omgekomen Kempense soldaten, de 'Kempense Klaprozen'. "We wilden het verhaal achter die monumenten reconstrueren", legt Sterckx uit.

Het bordje met de QR-code.
Vanderveken Het bordje met de QR-code.

Achttien gemeenten

"De bedoeling was ook om de leerlingen een grote rol te laten spelen en hen te laten kennismaken met historisch onderzoek. Geschiedenis is niet enkel kennis, maar ook een vaardigheid. We hebben archiefmateriaal ter beschikking gesteld van de leerlingen, die dan het verhaal van de Kempense gesneuvelden hebben gereconstrueerd, aangevuld met informatie van de erfgoedcel." De info die zij hebben verzameld staat te lezen op de website www.kempenseklaprozen.be. Die website staat vermeld op de infoborden, net zoals een QR-code die je met je smartphone kan scannen om het verhaal van de slachtoffers te leren kennen. "Zo zien bezoekers van de monumenten niet enkel de naam van de gesneuvelden, maar krijgen ze allerlei informatie: de familiale achtergrond, hun militaire carrière, in welke omstandigheden zijn ze overleden, foto's..."


Tegen 11 november zullen zulke infoborden aan alle oorlogsmonumenten van de 18 deelnemende Kempense gemeentes worden geplaatst. In totaal werd er informatie verzameld over een 700-tal Kempense soldaten. Sinds 2011 hebben honderden leerlingen zich voor het project ingezet. "De leerlingen hadden we onmiddellijk mee. Als je hen in de rol van wetenschapper zet, appreciëren ze dat." Inmiddels ligt al een nieuw project in het verschiet. In november trekken acht leerlingen naar de National Archives in Londen, om daar in de registers opzoekwerk over Belgische oorlogsvluchtelingen te verrichten. Ook daarvan zal een digitale databank verschijnen.