100 Valentijnskussen voor 100 jaar

SINT-JOZEF VIERT EEUWFEEST MET PAK STRAFFE UITDAGINGEN

Eerste opdracht geslaagd: directeur Bob Heylen (l) en de klas Hout & Bouw tonen hun T-shirts met feestlogo.
Vanderveken Eerste opdracht geslaagd: directeur Bob Heylen (l) en de klas Hout & Bouw tonen hun T-shirts met feestlogo.
De leerlingen en directie van Sint-Jozef hebben het 100ste schooljaar feestelijk op gang getrapt. De komende maanden zal iedereen in Geel het geweten hebben, want verschillende uitdagingen zullen ook buiten de schoolmuren hun impact hebben.

Ivan Pecnik, bekend van Tegen De Sterren Op, op het podium, gevolgd door een dj-set. Voor de leerlingen van Sint-Jozef startte de schoolweek op een ongeziene manier.


"Het wordt een heel speciaal jaar", lacht algemeen directeur Bob Heylen. "Zo zullen onze leerlingen en leerkrachten samen een pak uitdagingen aangaan. De eerste hebben we al gehaald, want dat was een T-shirt met het feestlogo voor iedereen. Maar er gaan er nog een hele hoop volgen. Zoals 100 kussen uitdelen op Valentijn, 100 appelbollen en worstenbroden maken, 100 speculaaskoeken verdelen met Sinterklaas, alle 100-jarigen van Geel bezoeken, 100 kilometer fietsen tijdens de fietsweek of een etentje organiseren voor behoeftigen uit onze gemeente. Het zijn er maar enkele van een hele reeks, die we allemaal tot een goed einde willen brengen. We willen er ook de buurt bij betrekken."


De school startte in april 1919 met een afdeling Houtbewerking in een achterzaaltje van Hotel Het Lam (nu BNP Paribas Fortis) op de Markt. Na twee schooljaren kocht de directie al een oude sigarenfabriek en volgden nieuwe richtingen. In de jaren 30 was de school de eerste in Vlaanderen om met een bouwschool te starten. Na WOII werd aan de Kromstraat (nu Technische Schoolstraat) gebouwd en kwam de school terecht op twee locaties. In de Technische Schoolstraat ontstond einde van de jaren 50 vanuit dezelfde school ook het HIK (nu Thomas More Kempen) en werd gestart met avondonderwijs (CVO HIK). Momenteel volgen ongeveer 1.600 leerlingen er de lessen. "Dat is ooit hoger geweest, want de laatste jaren was het aantal toch telkens gedaald", zegt Bob Heylen. "Maar nu hebben we voor het eerst weer een kentering en stijgt het weer. Dat stemt ons hoopvol."

Boek

Aan de feestelijkheden wordt in het voorjaar van 2019 ook nog een uniek vervolg gebreid. In mei komt het origineel jubileumboek "100 verhalen" uit met 100 interviews met bekende en minder bekende oud-leerlingen van de school en van 15 mei tot 10 juni 2019 is er een overzichtstentoonstelling voorzien in De Halle (oud-gemeentehuis) in samenwerking met CC De Werft.