"Snelheden tot 164 per uur gemeten"

BEWONERS GROTE STEENWEG EISEN TRAJECTCONTROLE TEGEN LAAGVLIEGERS

De bewoners zijn de gevaarlijke toestanden op de gewestweg beu.
Foto Peter Vanderveken De bewoners zijn de gevaarlijke toestanden op de gewestweg beu.
Enkele bewoners van de Grote Steenweg in Geel klagen aan dat er op de kaarsrechte baan veel te snel gereden wordt. Zij stellen trajectcontrole als oplossing voor. Het stadsbestuur steunt die vraag maar stootte op een njet van Agentschap Wegen en Verkeer, dat de gewestweg beheert.

Lea Verdonck woont al 24 jaar op de Grote Steenweg, een gewestweg waar de maximumsnelheid grotendeels 70 kilometer per uur is, en zag de laatste jaren de drukte op de baan enorm toenemen. "Vroeger was de baan in slechte staat, dus werd er niet zo snel gereden. Toen echter de baan werd vernieuwd en toen de fly-over wat verderop erbij kwam, is het heel druk geworden", zegt Lea.


De buurtbewoners willen de problematiek weer oprakelen, want het sleept nu al enkele jaren aan. Daarom heeft de buurt tal van zwarte vlaggen langs de weg geplaatst.

70 handtekeningen

"Zo willen we laten zien dat we niet zomaar met ons laten sollen. Meer dan drie jaar geleden namen we voor het eerst actie. Toen heb ik een 70-tal handtekeningen verzameld van buurtbewoners en die overhandigd aan de lokale politie, het Agentschap Wegen en Verkeer en het schepencollege. Er werd toen door de politie beloofd dat er meer controles zouden komen en de snelheden zouden geregistreerd worden. Bleek dat sommigen met snelheden tot wel 164 per uur door de straat raasden. Daarna hebben we tweemaal vergaderd met de korpschef. De politie erkent het probleem en wil zich toeleggen op trajectcontrole, maar daarvan zien we momenteel nog niets."


Volgens Lea gebeuren er op de baan geregeld aanrijdingen. In november 2015 vond er nog een dodelijk ongeval plaats aan het kruispunt met Hondseinde, waarbij een 79-jarige fietser het leven liet toen hij de baan wilde oversteken.

Niet bevoegd

"Als je op de baan rijdt, steken heel wat bestuurders je voorbij als ze nog maar de kans krijgen. Ook al rijd je de toegelaten snelheid. Volgens ons is trajectcontrole de ideale oplossing om de snelheid hier te minderen. Van de bevoegde schepen krijgen we steeds het antwoord dat de gewestweg een bevoegdheid is van Agentschap Wegen en Verkeer, maar ik heb de indruk dat ze er niet veel mee bezig zijn. Indien trajectcontrole niet meteen mogelijk blijkt te zijn, is een alternatief om op de baan vaak snelheidscontroles uit te voeren."


Het stadsbestuur erkent het probleem van hoge snelheid op de Grote Steenweg en is eveneens vragende partij voor trajectcontrole. Volgens het bestuur is Agentschap Wegen en Verkeer echter voorlopig niet zinnens om trajectcontrole uit te rollen op de baan.