"Oudste stuk: reclame mét kogelgat uit oorlog"

GRATIS GEELS BROUWERIJMUSEUM OPENT DE DEUREN

Ludo Helsen bouwde ook een authentieke toog van weleer na. Die is nu te bewonderen in het museum.
Foto Demuynck Ludo Helsen bouwde ook een authentieke toog van weleer na. Die is nu te bewonderen in het museum.
Met het Geels Brouwerijmuseum is de stad een mooi stukje geschiedenis rijker. Ludo Helsen verzamelt al vijftien jaar relicten uit de Geelse brouwerijgeschiedenis en zag gisteren met de opening van zijn museum, in het Geels Brouwhuis, een droom in vervulling gaan.

Ludo Helsen kreeg de fascinatie voor brouwerijen, glazen en flesjes bier met de paplepel mee. Zijn moeder werkte immers als dienstmeisje bij de brouwerij van de familie Van Milders. Enkele leden van die familie kwamen gisteren ook het openingslint doorknippen.


"Vijftien jaar geleden is mijn verzameling begonnen met één glas. Dat werden er al meer. Stilaan is dat uitgegroeid tot een heuse collectie", zegt Ludo.


Zijn verzameling is erg gevarieerd. In het museum vind je glazen, flesjes, foto's, muurreclame, geëmailleerde dienbladen, oude documenten en zelfs de toogbel van het Bakhuis. Daarnaast bouwde hij een authentieke toog van weleer na. "Mijn oudste stuk is een kartonnen reclamebord van brouwerij Coveliers. Vermoedelijk is het exemplaar 100 jaar oud. Het werd zelfs nog doorboord door een kogel tijdens de oorlog. Ik had het toevallig gevonden op de zolder van een pand dat gesloopt zou worden. Dat doe ik wel vaker: dan zoek ik de eigenaar van dat pand op en vraag ik of eens mag komen kijken. Als je dan zo'n pronkstuk vindt, is dat een dag van euforie."

Gezuurde glazen

Ludo had al lang het idee om zijn collectie tentoon te stellen in een museum.


"Eerst had ik het idee om dat bij mij thuis in te richten en het zo'n twee à drie keer per jaar te openen. Toen Roman (Becker, red.) het Geels Brouwhuis weer opende, vroeg ik om de collectie daar onder te brengen. Momenteel staat zo'n 60 procent van mijn collectie in het museum. Als ik dat naar waarde moet schatten, kan dat neerkomen op 20.000 à 30.000 euro. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel iemand ervoor wil neertellen."


Ook al heeft Ludo een indrukwekkende collectie, de zoektocht stopt nooit. "Ik zou graag over een volledige reeks gezuurde glazen van Van Milders beschikken. Momenteel heb ik er een viertal, maar ik heb geen idee hoeveel er in totaal bestaan."

Nagebouwd café

Ludo zit nog boordevol ideeën om zijn museum nog aantrekkelijker te maken. "Ik denk eraan om met thema's te werken. In het nagebouwde café kunnen we dan bijvoorbeeld twee aangeklede soldaten laten zitten tijdens de herdenking van de oorlog. Een ander idee is om in samenwerking met de dienst toerisme een route uit te stippelen langs de panden van de oude brouwerijen in Geel en mogelijk ook nog het Bakkerijmuseum en het Klokkenmuseum."


De inkom van het museum is altijd gratis. Er is wel de mogelijkheid tot vrije gift. Het museum is telkens geopend als het Geels Brouwhuis in de Nieuwsstraat 41 geopend is.