"Ook bezig met veiligheid"

STUDENTEN CONTROLEREN FUIFGANGERS OP ALCOHOL

Wibert Pelgrims laat een bestuurster blazen.
Vanderveken Wibert Pelgrims laat een bestuurster blazen.
Studenten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag andere studenten aan Thomas More in Geel gecontroleerd op alcohol achter het stuur. Aanleiding is het overlijden van vier studenten. "We willen tonen dat we ondanks alle feestjes onze verantwoordelijkheid nemen." Slechts drie van de 136 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken.

Donderdagavond was het Paas TD in zaal Axion. Een evenement waar honderden studenten op afkomen. Wie vanop de parking aan Thomas More met de wagen naar huis vertrok, botste onverwacht op een groep studenten, versterkt door een ploeg van de lokale politie. "Goeienacht, wij houden met al onze studentenverenigingen een preventieve alcoholcontrole. U mag eventjes in dit trechtertje blazen en dan weten we of u met de auto mag rijden of niet", legden de studenten aan de bestuurders uit.


In totaal controleerden politie en studenten 136 autobestuurders. 133 van hen kregen een groen lichtje na het blazen en mochten gewoon de parking verlaten. Drie chauffeurs kregen een rood lichtje en zijn onderworpen aan een nieuwe test om het alcoholpercentage in het bloed te meten. "Tegen die studenten hebben we gezegd hun auto op de parking te laten staan en een taxi of bob te bellen. Dat hebben ze ook gedaan", zegt Bart Maes, de voorzitter van Atomos, de overkoepelende studentenvereniging. De politie hoefde dus niet in te grijpen.

Matthias Van Wetering.
Vanderveken Matthias Van Wetering.

Verongelukt na fuif

De actie is volledig tot stand gekomen door de studenten zelf. Het is de eerste keer sinds het bestaan van de studentenverenigingen in 1957 in Geel dat ze zo'n actie op poten zetten. "We zijn helaas al een paar keer geconfronteerd geweest met de spijtige gevolgen van alcohol achter het stuur. Zo verongelukten in februari nog drie studenten op de terugweg van een fuif in Sint-Katelijne-Waver. Bovendien kwam in 2017 nog een vierde student om het leven bij een ongeval in zijn studentenkamer in Geel na een nachtje stappen", vertelt Bart.


Bij die sterfgevallen blijft het zelfs niet. In 2010, 2011 en 2012 kwamen nog drie studenten om het leven in het verkeer, wat de balans op zeven brengt, in amper zeven jaar. "Het leeft echt enorm hier onder de studenten. We zijn er allemaal van aangedaan. De eerste keer dat zoiets gebeurt, sta je er eventjes bij stil. Maar als er plots meer studenten sterven en dan nog op zo'n korte termijn, weet je dat er iets moet gebeuren", zegt Matthias Van Wetering van studentenclub Economica. "Hoewel het niet altijd de schuld van de student zelf is, komen we wel elke keer slecht in het nieuws, want mensen leggen direct de link tussen studenten en alcohol. Wel, wij willen nu tonen dat wij wél onze verantwoordelijkheid nemen", vervolgt Van Wetering.

Bart Maes, voorzitter Atomos.
Vanderveken Bart Maes, voorzitter Atomos.

Klik gemaakt

"Wij hebben echt een klik gemaakt in ons hoofd. Wij zijn niet alleen bezig met feesten en drinken - wat velen over ons denken - maar ook met de veiligheid", voegt Vincent Vloemans toe. "Ik had normaal gezien maar drie studenten nodig voor de alcoholcontrole op de parking en ze staan hier met meer dan tien. Dat zegt genoeg denk ik over hun inzet en zin voor verantwoordelijkheid", vindt Bart van Atomos.


De lokale politie Geel-Laakdal-Meerhout steunt de actie volledig. "Als studenten met zo'n vraag naar je toe komen, kàn je niet anders dan je volledige medewerking verlenen. Het is echt knap dat ze met zoiets bezig zijn", reageert studentenagent Bea De Vries. "Zo'n actie is ook nodig. De studenten zijn hier niet alleen om te feesten."


De studenten die bij de controles betrokken waren, kregen van de politie een briefing voor ze aan de slag mochten. "De alcoholcontrole is dezelfde zoals wij ze organiseren, met hetzelfde materiaal. Het enige verschil is dat deze actie door en voor studenten was", verduidelijkt de studentenagent.

Studentenagent Bea De Vries.
Vanderveken Studentenagent Bea De Vries.

Kerst TD

Verder waren er ook agenten in de omgeving van de fuif aan het werk om de overlast te beperken. In totaal zok, drie GAS-pv's opgesteld voor vandalisme. Bovendien zijn acht verkeersboetes gegeven, hoofdzakelijk voor onvoldoende fietsverlichting. De actie begon om 0.30 uur en duurde tot het einde van de fuif omstreeks 3 uur.


De koepel van de studentenverenigingen Atomos bekijkt om de actie nog op andere momenten te laten doorgaan. "We denken bijvoorbeeld al aan de Kerst TD, want dan komt er ook enorm veel volk naar de Axion én is het winter, wat het op zich al gevaarlijker maakt op de rijweg", kijkt voorzitter Bart Maes vooruit.