"Met Sander naar het EK, nu het nog kan"

DROOM VAN JONGEN (11) MET SPIERZIEKTE OM RODE DUIVELS TE ZIEN KOMT UIT

Sander en zijn ouders zijn helemaal klaar voor het EK voetbal in Frankrijk.
Foto De La Cruz Sander en zijn ouders zijn helemaal klaar voor het EK voetbal in Frankrijk.
Sander Stappaerts (11) uit Geel ziet zijn droom werkelijkheid worden: hij mag naar het EK voetbal in Frankrijk, om onze Rode Duivels te gaan aanmoedigen. "Alles wat Sander wil, moeten we nu doen, want we weten niet hoe snel hij achteruit zal gaan", zeggen zijn ouders. Sander lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte van Duchenne. Momenteel zit hij al vaak in een rolstoel, door de pijn en vermoeidheid in zijn beentjes.

Speels, vrolijk en altijd optimistisch: Sander lijkt een doodnormale jongen van 11 jaar, die naar school gaat zoals zijn leeftijdsgenoten. Alleen komt en verlaat hij de school in zijn rolstoel. Een half jaar geleden zat Sander nog niet in die rolstoel. "Zijn toestand is een hele tijd stabiel gebleven. Maar sinds de winter gaat stappen veel moeilijker. Van bij ons in de garage naar binnen lopen, is al genoeg. Sander kan enkel nog maar korte afstanden doen omdat zijn benen pijn doen door de krampen en omdat ze moe zijn", vertelt mama Cindy.

Ongeneeslijk

Sander lijdt aan de ziekte van Duchenne. Dat is een aangeboren spierziekte die tot op heden nog niet te genezen valt. Sander was 3 jaar toen de ziekte bij hem ontdekt werd. "Het lichaam begint eerst af te takelen aan de benen. De volgende stap zijn de armen. Sanders vingers doen nu soms al pijn en hij heeft minder kracht, merken we. Door de ziekte breken zijn spieren volledig af", zegt Cindy stil.


Het is niet duidelijk hoe oud Sander zal worden. "Door de medische vooruitgang worden de patiënten altijd een beetje ouder, totdat ze op het einde constant aan de zuurstof hangen. Maar we weten dus nooit exact hoe oud Sander zal worden. Daarom genieten we van elk moment en doen we nu gewoon alles wat we nog willen doen", zeggen zijn ouders.

Borstkanker

Het gezin Stappaerts is een brok positivisme. Naast de ziekte van Jasper, werd mama Cindy vijf jaar geleden ook ziek. "Ik heb borstkanker gehad. Ondertussen gaat het goed met me. Ondanks dat we moeilijke periodes doorgemaakt hebben, vergeet je zoiets snel. Onze zorgen gaan volledig naar Sander. Samen maken we er het beste van."

Cadeau van meter

Omdat Sander een grote fan is van onze Rode Duivels regelde zijn meter voor hem tickets van het EK in Frankrijk.


"Een fantastisch cadeau is dat voor Sander, want het is zijn grote droom die uitkomt", lachen zijn ouders.


In juni zal Sander samen met zijn papa Steve de match van de Belgen in Lyon bijwonen. "Dit is ook zoiets dat we nù moeten doen. Nu zit Sander nog niet permanent in de rolstoel en kunnen we hem nog opheffen als het moet. Of dat volgend jaar nog lukt, weten we niet. Zo mocht Sander in oktober ook nog de match van Anderlecht tegen Club Brugge bijwonen. Hij werd door Silvio Proto op de arm naar het plein gedragen. Zo'n momenten zijn prachtig."

Benefietontbijt

Binnenkort vertrekt Sander richting Frankrijk. Maar vooraleer hij vertrekt, wacht er nog iets belangrijks op hem. In basisschool Toermalijn in Olen, waar Sander naar school gaat, organiseert zijn familie een benefietontbijt. Het is al de vierde editie.


"In totaal hebben we met de voorbije drie edities al 45.000 euro ingezameld. Al het geld gaat rechtstreeks naar het Rondoufonds voor Duchenne Onderzoek", leggen de ouders uit. "Er is nog geen geneesmiddel gevonden, maar hoe meer wetenschappelijk onderzoek, hoe groter de kans dat er in de toekomst wel een geneesmiddel komt."


Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk en kan tot 4 juni via e-mail naar ontbijtsander@ gmail.com. Een gewoon ontbijt kost 15 euro, met cava betaal je 18 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro.