"Ik volg avondschool Engels"

Assertiviteitscursus voor grootouders veranderde Agnes' leven

Agnes Cools (54) durft eindelijk 'nee' zeggen tegen haar dochter als die vraagt om op de kleinkinderen te passen, terwijl oma al iets gepland heeft. Allemaal dankzij de assertiviteitscursus die ze dit jaar gevolgd heeft. Agnes' leven is compleet veranderd: ze volgt avondschool en is aan het solliciteren, zònder enig schuldgevoel. "Het hoeft niet voltijds te zijn, als ik maar kan bezig zijn."

De onvoorwaardelijke liefde die grootouders voor hun kleinkinderen voelen, gaat ver. Zeer ver. Bij Agnes ging die zelfs zo ver dat ze na de geboorte van haar oudste kleinkind Gerben (10) haar eigen job opgaf om voor hem en later ook voor zijn zusje Arjan (8) te zorgen. "Ik bracht hen elke dag naar school en maakte eten omdat hun ouders toen allebei voltijds gingen werken. Ze bleven ook heel dikwijls bij me slapen. Dag en nacht draaide ik op voor mijn kleinkinderen", vertelt Agnes.

Toen Agnes' dochter zes jaar geleden van haar man scheidde, was de Geelse nog sneller geneigd om toe te geven. Ze kon helemaal geen nee meer zeggen, ook al had ze zelf iets gepland en kon ze in principe niet op de kleinkinderen passen. "Ik leefde echt voor mijn kleinkinderen omdat ik ze zo graag zie. Maar op een gegeven moment besefte ik wel dat ik ook nog een èigen leven heb. Ik ben tenslotte nog maar 54 jaar."

In april schreef Agnes zich in voor een driedelige assertiviteitscursus van therapeute Bieke Geenen, in de bibliotheek van Geel. Doel van de cursus: grootouders leren 'nee' durven zeggen tegen hun kinderen als die weer eens vragen om oppas te spelen voor de kleinkinderen, terwijl oma of opa eigenlijk zelf al plannen hadden. "Die cursus was het laatste duwtje dat ik nodig had. Ik heb er letterlijk een heel ander leven door gekregen", benadrukt Agnes. In september is ze gestart met avondschool. 's Maandags volgt ze Nederlandse spelling en op woensdag zit ze in een cursus Engels. "In de zomer zijn we met vrienden eens naar Engeland geweest. Die vroegen al jàren of we eens zouden meegaan, maar al die tijd hebben we gepast. Tot nu. We hebben er zo hard van genoten, dat toen we thuiskwamen ik beslist heb om Engelse les te gaan volgen", lacht Agnes. "Van de twee cursussen geniet ik enorm. Ik heb zelfs al vrienden gemaakt. Ik ben weer een sociaal leven aan het opbouwen", stelt ze tevreden vast. "De cursussen zijn niet zo gemakkelijk. Maar ik heb nu zoiets van: 'als ik van de eerste keer niet slaag, is dat geen probleem, want ik heb tijd'. Iets dat ik vroeger nòòit gezegd zou hebben."

Graag zien

Haar kleinkinderen ziet Agnes nog altijd even graag en ze ziet ze nog wekelijks. "Ze wonen nu terug volledig bij mijn dochter. Zij heeft ondertussen een vriend gevonden en het gaat heel goed met hen. We hebben afgesproken dat onze kinderen en kleinkinderen elke donderdagavond bij ons thuis mogen komen eten. Heel gezellig is dat, ik geniet daar nu dubbel zo hard van, want nu komen ze echt voor de gezelligheid en niet omdat het 'moet'", zegt ze. En als Agnes eens op donderdag niet op de afspraak kan zijn, zegt ze dat ook, heel beleefd. "Zopas vroeg een vriendin mij om een dagje naar zee te gaan op een donderdag. Mijn man keek al van 'oei, dan komen onze kleinkinderen net eten'. Inderdaad, dat was een moeilijke, vooral toen ik het tegen mijn dochter vertelde, want zij was daar niet zo blij mee", vertelt Agnes. "Op zulke momenten - ik heb nu al minder problemen om nee te zeggen, maar dat lukt niet altijd even goed - haal ik de tips van de assertiviteitscursus er nogmaals bij. Ik ga dan bijvoorbeeld naar buiten, zet mijn voeten een beetje uit elkaar, adem een paar keer heel diep in en uit, en dan kom ik weer volledig tot rust", legt ze uit. "Uiteindelijk heb ik gezegd tegen mijn dochter 'luister, donderdag ben ik er een dagje niet, maar vrijdag past me wel. Ik heb voorgesteld om op vrijdag bij ons te komen eten én de kindjes mochten bovendien blijven slapen: supercontent waren ze!"

Geen schuldgevoel meer

De Geelse is Bieke Geenen en haar assertiviteitscursus ontzettend dankbaar. Ze zou zich direct opnieuw inschrijven. Agnes: "Het was niet gemakkelijk om er mee te beginnen, want mijn kleinkinderen zijn heilig voor me. Tegen hun ouders zeggen dat ze een andere opvang moeten zoeken, gaf me een schuldgevoel. Maar nu weet en besef ik dat ik mij helemaal niet schuldig moet voelen. Het verschil is dat ik nu weer een eigen leven heb en daar hebben zij respect voor. Ik ben op de goede weg."

Lijkverzorging

Agnes wil zelfs heel graag opnieuw gaan werken. Ze is volop bezig met solliciteren. Anderhalf jaar geleden volgde ze een cursus lijkverzorging om bij een begrafenisondernemer te gaan werken. Maar van dat 'werken' is nooit wat in huis gekomen. "Nu heb ik besloten om daar wél mee door te gaan. De cursus Nederlands die ik volg, is om bijvoorbeeld doodsbrieven foutloos te kunnen opstellen. Ik ben nu volop aan het rondhoren of er een begrafenisondernemer is die een werkkracht zoekt. Het hoeft niet voltijds te zijn, als ik maar kan bezig zijn. Bij deze kan ik misschien wel een oproep lanceren."

Huis verkocht

2017 brengt een extra grote stap met zich mee voor Agnes en haar man, want ze hebben zopas hun huis in Geel-Bel verkocht. "Nu onze kleinkinderen niet meer zo dikwijls bij ons blijven slapen, hebben we veel te veel plaats", lacht ze. "We hebben een appartementje gekocht in het centrum van Geel. In het najaar van 2017 gaan we verhuizen. We kijken er hard naar uit."

Voor meer informatie over de assertiviteitscursus van Bieke Geenen: www.groepspraktijkdynamiek.be.

Agnes Cools heeft weer tijd om te lezen en te studeren.
Maria de la Cruz Agnes Cools heeft weer tijd om te lezen en te studeren.
RV