“Hem zelf met papfles grootgebracht”

Griet start zoektocht naar gestolen paard ‘Milleke’

Griet Dierckx uit Zammel zit met de handen in het haar. In de nacht van woensdag op donderdag is haar Friese paard Emilio - al zegt iedereen ‘Milleke’ - uit de stal van haar vader Emiel aan de Paddenhoek gestolen.
Het Friese paard 'Milleke'.
Repro Vanderveken Het Friese paard 'Milleke'.
Griet Dierckx en Ina Panis, de vaste ruiter van het paard, aan het hokje van ‘Milleke’.
Vanderveken Griet Dierckx en Ina Panis, de vaste ruiter van het paard, aan het hokje van ‘Milleke’.

Griet Dierckx heeft een zevental paarden in de stal van haar vader Emiel aan de Paddenhoek staan. Zelf rijdt ze geen paard, maar in de rijhal van haar vader mogen ruiters met hun instructeurs komen trainen op haar paarden. Het was vader Emiel die donderdagochtend omstreeks 8.30 uur ontdekte dat het Friese paard ‘Milleke’ verdwenen was. “Toen hij me belde met het nieuws, was ik in alle staten”, vertelt Griet, die iets verderop op de Kruishei woont. “We zijn nog in de weide en de rijhal gaan zoeken naar hem, want je verwacht niet dat hij gewoon verdwenen is. Milleke is gestolen, want zowel de aparte hokjes als de poort van de stal zelf waren vergrendeld. Aan de poort zijn er ook braaksporen te vinden en aan de regenput hebben we ook nog een lang touw gevonden dat van niemand van ons is, vermoedelijk hebben ze daarmee Milleke naar buiten gehaald.”

De diefstal van Milleke heeft er bij Griet diep ingehakt. Toen Milleke acht jaar geleden geboren werd, stierf zijn moeder. “Daarom hebben we Milleke met de papfles grootgebracht, waardoor hij heel aanhankelijk bij mensen was. Omwille van zijn stamboom moest zijn naam met een ‘e’ beginnen, dus noemden we hem Emilio. Maar zijn roepnaam is Milleke, omdat we vader ook Mil noemen en hij hem mee heeft grootgebracht.” Bovendien is het Friese paard uitzonderlijk in z’n soort. “Het ras zelf is niet zozeer speciaal, maar Milleke is wel een redelijk zeldzaam exemplaar. Het is een struise kolos van zo’n 800 kilo met lange manen. Zo’n paard is al snel 6.000 euro waard. Ze hebben hem er doelbewust uitgepikt, want de rest van de hokjes waren nog gesloten. In de buurt heeft niemand iets gezien of gehoord. Ook mijn ouders niet, omdat de stal nog een stukje verder gelegen is. Daarnaast hebben we de laatste tijd ook niets verdachts opgemerkt.”

Griet Dierckx kan niet meteen bedenken waarom Milleke gestolen zou zijn. “Hij kan eigenlijk niet verkocht worden, want hij is gechipt. Men zou zien dat de persoon die Milleke verkoopt niet de eigenaar is. Ook het slachthuis is normaal gezien uitgesloten, want we hebben papieren ingevuld dat hij niet geslacht mag worden. Er spookt wel een doemscenario door mijn hoofd. In België mag Milleke niet geslacht worden, maar wat als ze hem vervoeren naar een slachthuis in Oost-Europa, waar ze het mogelijk minder nauw nemen met die papieren, om er een cent aan te verdienen? Ik vind het verschrikkelijk om daaraan te denken.”

Ina Panis, de vaste ruiter van Milleke, deed op Facebook een oproep naar getuigen. Het bericht werd inmiddels al meer dan 6.000 keer gedeeld. De diefstal vond vermoedelijk tussen woensdagavond 22 uur en donderdagochtend 8 uur plaats. Wie tips heeft, kan dat melden aan de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout op het nummer 014/56.47.00.

Het Friese paard 'Milleke'.
Repro Vanderveken Het Friese paard 'Milleke'.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Eykens

  Waarschijnlijk een bekende.

 • Tina Olivers

  Triest en hoop dat het paard terug terecht komt maar je moet uiteindelijk zo'n grote investeringen goed beschermen. Wi-fi camera's zijn tegenwoordig echt niet zo duur, vergeleken met een paar paarden is het bijna niets. Je kan er niet op rekenen dat het bij u niet gaat gebeuren, er lopen slechte mensen rond.

 • Liesbeth Bal

  Ocharme Emilio, hopelijk vinden ze hem snel.

 • Patricia Pardo

  dit is heel erg maar ver moet je niet achter de dader zoeken het is waarschijnlijk iemand van de vriendenkring die het paard goed kent