"Geen school voor mijn hoogbegaafde kinderen, dus zelf mee gestart"

BASISSCHOOL ARKADES START DIT SCHOOLJAAR AL ZEKER MET TIEN KINDEREN

Oprichtster Elke Coorens in de school met de vaste leerkracht Romy Losveldt.
Maria De La Cruz Oprichtster Elke Coorens in de school met de vaste leerkracht Romy Losveldt.
Op 1 september start Elke Coorens (41) in Herentals haar eigen basisschool voor hoogbegaafde kinderen. De Geelse heeft zelf twee hoogbegaafde zonen. "Nu geef ik een toekomst aan mijn eigen kinderen én andere hoogbegaafde leerlingen", zegt Elke. Al tien kinderen zijn ingeschreven bij Arkades. De privéschool kost 200 euro per maand.

Elke Coorens is niet helemaal aan haar proefstuk toe. Ze geeft sinds januari 2014 in 'Arkades After School' naschoolse workshops en activiteiten voor hoogbegaafde kinderen en leerlingen die zich meer willen ontplooien. Het was meteen een groot succes. Er komen maar liefst 128 kinderen over de vloer, waarvan 80 procent hoogbegaafd.


"Arkades groeit steeds meer. Vanaf de paasvakantie ben ik dan ook begonnen met een lesdag voor hoogbegaafde kinderen. Elke donderdag tijdens de laatste weken van het schooljaar volgden ze les bij Arkades, in samenspraak met hun school. De lesdagen waren zo succesvol dat de ouders me vroegen of hun kinderen hier niet elke dag naar school zouden kunnen komen", vertelt Elke.


"Een concept van een secundaire school had ik al klaarliggen. Enkele jaren geleden dacht in al aan de oprichting van een privéschool, omdat mijn zonen van 11 en 8 jaar ook hoogbegaafd zijn. In het basisonderwijs kunnen ze nog terecht bij een Freinetschool, maar vanaf het secundair onderwijs is er nergens in de Kempen een school met speciale begeleiding voor hoogbegaafden. Nu ik aanvoelde dat de nood écht hoog is, heb ik mijn concept echt vormgegeven met deze basisschool", zegt Elke.

Elke bij de hoeve aan Watervoort in Herentals waar basisschool Arkades vanaf 1 september start.
Maria De La Cruz Elke bij de hoeve aan Watervoort in Herentals waar basisschool Arkades vanaf 1 september start.

Nog plaatsen vrij

Basisschool Arkades start op 1 september in een gerenoveerde hoeve aan Watervoort in Herentals. Momenteel hebben al tien kinderen zich ingeschreven. "De basisschool is ingedeeld in drie groepen van tien kinderen, dus ouders die hun kind willen inschrijven hebben nog een kans. Dat kan nog in september, januari of april", zegt Elke. Om je kind in de basisschool in te schrijven, betaal je 200 euro per maand.

Leren kiezen

De kinderen krijgen les van één vaste leerkracht en drie gastdocenten. "Bij Arkades leren de kinderen structuur aan. Hoogbegaafde kinderen zijn kinderen die normaal goede cijfers halen, maar geen leerstrategie hebben. Wanneer ze gaan verder studeren, kan dat problemen veroorzaken", legt Elke uit. "Het grote verschil is dan ook dat kinderen bij Arkades alle kansen krijgen om zichzelf te ontplooien. Ze leren bijvoorbeeld in praatrondes zich te concentreren op één persoonlijke vraag die ze willen kunnen beantwoorden. Nadien zoeken onderzoeken ze dat onderwerp helemaal. Ze moeten dus leren selecteren, want hoogbegaafde kinderen willen net àlles weten."


Momenteel kunnen kinderen tot 15 jaar al bij Arkades After School terecht. Er komt ook al zeker een groep 4, een soort tussenstap tussen de lagere en de middelbare school. "Een volledige secundaire school zou zeer mooi zijn, maar we gaan eerst bekijken hoe de basisschool verloopt", besluit Elk.


Meer informatie over Arkades op de website www.arkades.it.