Gedaan met sleuren met boodschappen

Eind deze maand hoef je in Gent niet langer meer te sleuren met zware boodschappen. Dan lanceert de stad het proefproject 'Shop en Hop'. Wie inkopen doet in een (voorlopig) beperkt aantal handelszaken, kan zijn aankopen door een fietskoerier laten afzetten in de ondergrondse parking. "Onze winkels kreunen onder de opkomst van online shoppen. Op deze manier willen we de trend keren", zegt schepen Christophe Peeters (Open Vld).

3.

2.

1.

Handenvrij shoppen start op 24 september aangezien het dan dag van de klant is. Een 15-tal winkels heeft zich al geëngageerd om mee te doen aan 'Shop en Hop', maar dat moeten er nog veel meer worden. "We doen een oproep aan alle handelaars om in het proefproject te stappen. Nu worden de pakjes enkel afgeleverd in vier ondergrondse parkings (Sint-Michiels, Vrijdagmarkt, Reep en Zuid), maar op termijn zal dat ook naar park&rides of zelfs op het thuisadres kunnen", zegt Peeters.

Het systeem werd gisteren voor het eerst gedemonstreerd. Winkels die meedoen, kan je herkennen aan het blauw-witte 'Shop en Hop-logo'. Om er gebruik van te kunnen maken, moet je geregistreerd zijn op de BringMe App via je smartphone.

Geen etenswaren

Een fietskoerier van Bubble Post komt vervolgens je pakje ophalen om het naar de juiste ondergrondse parking te brengen. Daar wordt het pakje opgeslagen in een automaat. Je kan je smartphone laten scannen of een code ingeven om je boodschap op te halen. Indien een aankoop beschadigd zou worden onderweg, dan wordt dat vergoed door de verzekering.

"Het enige wat we niet kunnen vervoeren, zijn etenswaren", zegt Peeters. "Het is te complex omdat er strenge voorwaarden gelden vanwege het Federaal Voedselagentschap met bijhorende controles."

90 minuten

De aankopen zullen maximaal 90 minuten onderweg zijn. Er komt één voltijdse koerier in de binnenstad die zich enkel zal bezighouden met het afleveren van pakjes in parkeergarages.

"Op de eerste dag dat de opbergkastjes in gebruik worden genomen, zullen we wel zorgen voor vriendelijke begeleiders die aan iedereen uitleg zullen geven. Het systeem is niet ingewikkeld, maar we willen toch dat alles klaar enduidelijk is", zegt Wim Geirnaerdt van Unizo.

Online shoppen

Het project 'Shop en Hop' is eigenlijk een antwoord op het veelvuldig online shoppen. "Onze handelaars lijden onder de e-commerce. Vele klanten bestellen liever iets online dan zelf te gaan winkelen. Nochtans is écht shoppen veel aangenamer, maar nogal wat mensen zien op tegen het sleuren met boodschappen, zeker als ze in de binnenstad niet kunnen parkeren. Met dit project willen we shoppen in de binnenstad weer aantrekkelijk maken. Je kan zelfs rustig nog een koffie gaan drinken of een hapje gaan eten zonder dat die zakken aan je voeten staan", zegt Peeters.

Zowel voor winkels als voor shoppers is het systeem volledig gratis.

4.

Schepen Christophe Peeters met zijn boodschappen in de ondergrondse parking Reep aan de Seminariestraat.
Wannes Nimmegeers Schepen Christophe Peeters met zijn boodschappen in de ondergrondse parking Reep aan de Seminariestraat.
Schepen Christophe Peeters koopt een paar flessen bij wijnhandel Collin aan de Kalandeberg in Gent.
Wannes Nimmegeers Schepen Christophe Peeters koopt een paar flessen bij wijnhandel Collin aan de Kalandeberg in Gent.
Een fietskoerier van Bubble Post komt het pakketje ophalen en brengt het naar de ondergrondse parking.
Wannes Nimmegeers Een fietskoerier van Bubble Post komt het pakketje ophalen en brengt het naar de ondergrondse parking.
Na het winkelen haalt schepen Peeters zijn pakje uit de automaat in de parkeergarage.
Wannes Nimmegeers Na het winkelen haalt schepen Peeters zijn pakje uit de automaat in de parkeergarage.