Weer internering voor dader vampiermoord

Hof van beroep volgt theorie van psychose

Kris V.M. in beroep.
Florian Van Eenoo photonews Kris V.M. in beroep.
In de zaak rond de vampiermoord heeft het hof van beroep in Gent de internering van Kris V.M. bevestigd. De Vurstenaar wurgde en onthoofdde in 2014 zijn vriendin en stelt dat alles zich afspeelde tijdens een psychose. Het hof volgde hem hierin. “Tot op heden heeft hij nog een geestesstoornis”, zegt het Gentse hof van beroep.


“Ik heb een vampier gedood.” Dat zou Kris V.M. op 13 januari 2014 geroepen hebben naar zijn ouders, terwijl hij in een kamerjas en met bloed aan zijn handen voor de deur stond. De vampier, dat was Stephanie Reybroeck, de vriendin van V.M. De Vurstenaar wurgde haar, naar eigen zeggen tijdens een psychose. V.M. onthoofdde zijn vriendin ook want “zo moet dat bij vampieren”.

Complete verrassing

Volgens de dader speelden de feiten zich af tijdens een psychose, maar daaromtrent bleven veel vragen. Volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij was die psychose geveinsd. “Deze man heeft geen schuldinzicht”, zei het openbaar ministerie dat 30 jaar cel vorderde. Het hof sprak dit tegen in zijn arrest. “Om 20.05 stuurde het slachtoffer nog een e-mail naar haar moeder dat alles rustig was. De feiten waren een complete verrassing voor iedereen. Ze zijn gepleegd in een psychotische periode en waren niet geveinsd.” 

De familie van het slachtoffer was ontgoocheld over het arrest van het hof. “Wat als hij ooit vrij komt?”, vraagt een familielid zich af. “We zijn bang van hem.” De advocaat van de familie, Filip Van Hende probeerde  te relativeren. “Er zijn zes magistraten die nu beslist hebben, we moeten op een bepaald moment toch het blad kunnen omdraaien.”

“Totaal ongeloofwaardig”

Anderhalf jaar eerder, in 2012, was de man al eens opgenomen in het ziekenhuis. Hij had klachten van paranoia. In januari 2014 kreeg de beklaagde er naar eigen zeggen opnieuw last van. De avond van de feiten ging hij wel nog rustig slapen, tot hij werd gewekt door stemmen. ”Je moet de wereld redden, haast u, haast u!”, zegden ze. Volgens zijn verhaal verstikte V.M. eerst zijn vriendin en sleepte hij haar nadien naar de keuken. Daar sneed hij haar hoofd af en zette het in de afwasbak.

Volgens advocaat Filip Van Hende klopte het verhaal van de psychose niet. “Niets is wat het lijkt en het is niet omdat iets bizar is, dat het ziek is.” Volgens Van Hende kende Kris V.M. ‘de truc van de foor’ door zijn eerdere psychose. “Hij kende de vragen die zouden worden gesteld en alle symptomen... Hij maakt het steeds erger, en dat maakt mij argwanend.”

Volgens Van Hende is er die nacht een ruzie geweest, een gevecht door het huis met fatale afloop. Daarvan getuigen de talrijke bloedspatten en de verwondingen aan het hoofd van het slachtoffer. Het hof van beroep sprak zich hier ook over uit bij het arrest. “Er werden geen duidelijke sporen van een voorafgaande vechtpartij teruggevonden”, zei de voorzitter.

Grondig onderzocht

Volgens de advocaten van de beklaagde is de zaak duidelijk. “Dit is een zaak die uiterst grondig onderzocht is”, zei meester De Schepper. “Er waren genoeg tekenen van psychose. De week voor de feiten was Kris enorm afwezig. Zelfs Stephanie vond dit verdacht en mailde meermaals naar hun dokter dat hij niet in orde was. Mijn cliënt liegt niet. Hij leefde duidelijk in een andere wereld. De avond na de feiten viel hij direct in slaap in zijn cel, want hij had de wereld gered.” Ook meester Mussche pikte hierop in. “Naast Stephanie is hij zelf ook een slachtoffer, van zijn ziekte. Het zijn gruwelijke feiten gepleegd door een zachtaardige man.”

De vader van Stephanie, Chris, gaf aan het einde van de behandeling in beroep een emotioneel pleidooi. “Wat wij hebben meegemaakt, dat kan je niet bedenken. Wie moeten we nog geloven? Er worden zoveel leugens verteld hier. De bewijzen staan op papier. Ik ken het dossier zeer goed.”

Kris V.M. kon weinig verklaren in beroep. “Ik herinner me weinig, ze vocht niet terug. Ik sleurde ze levenloos mee naar de keuken.”

Slachtoffer Stephanie Reybroeck
Ronny De Coster Slachtoffer Stephanie ReybroeckReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.