Vijf jaar cel voor man die cannabisboer om het leven bracht: “Boven de kelderdeur schreef hij drie namen. Q., de naam van het slachtoffer, was doorstreept”

De dader voor de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak.
Jeroen Desmecht De dader voor de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak.
Vier dagen lang lag het levenloze lichaam van een 24-jarige man in de kelder van zijn cannabisplantage in het Oost-Vlaamse Asper. Omringd door Spaanse bijbelspreuken, met niet minder dan zestig snij- en steekwondes van het leven beroofd. Een mysterieuze zaak die de speurders naar een Colombiaanse werkkracht op de plantage van het slachtoffer leidde. Hij kreeg maandag een effectieve celstraf van vijf jaar. “Boven de kelderdeur schreef hij de namen van de uitbaters. Q., de naam van het slachtoffer, was doorstreept.”

“Het is een atypisch dossier”, stak de openbare aanklager van wal tijdens de behandeling van de zaak. Toen begin juli 2018 de twintiger al dagen spoorloos bleek, besloot de politie om de woning van de man in de Stationsstraat binnen te dringen. Speurders lieten de kelder - ondertussen volgelopen met water - leegpompen en troffen het lichaam van Q. aan.

(Lees verder onder de foto)

Het huis aan de Stationsstraat waar de vermoorde twintiger werd gevonden.
Ronny De Coster Het huis aan de Stationsstraat waar de vermoorde twintiger werd gevonden.

De dader, een 45-jarige ‘werknemer’ van het slachtoffer, sloeg kort na de feiten met z’n vriendin op de vlucht naar Spanje. Samen werden ze in oktober gevat in Madrid en naar België gebracht. Vier maanden geleden vond een reconstructie plaats in het bewuste pand. 

Onder druk

“Pas na de wedersamenstelling heb ik mijn mening over het dossier effectief gevormd. Daaruit bleek dat de wetsarts bijna alle messteken kon linken aan de verklaringen van de beklaagde”, vertelde de openbare aanklager eerder. “Een jaar lang werkte de beklaagde op de plantage. Toen hij na de cannabisoogst naar zijn geld kon fluiten, had dat een invloed op de relatie tussen de twee. Beiden stonden onder druk van het misdaadmilieu, waarna het tot een confrontatie kwam. De feiten getuigen van een woede-uitbarsting. Hij wou zijn vrouw en ongeboren kind beschermen. Hij kent maar één leefwereld en dat is de zijne.”

Hij handelde uit zelfverdediging. Wat zich daar afspeelde, is een intense dynamiek waarbij enkel overleven telt

De advocaat van de burgerlijke partij betwistte de uitlokking niet. De verdediging pleitte eind september voor de vrijspraak en stelde dat het slachtoffer een mes meenam naar de confrontatie, niet de dader. “Hij handelde uit zelfverdediging. Wat zich daar afspeelde, is een intense dynamiek waarbij enkel overleven telt", liet de meester optekenen. “Q. was er niet mee opgezet dat mijn cliënt opnieuw over dat geld begon. Toen hij uiteindelijk naar mijn cliënt uithaalde, besefte die dat hij zelf uit de weg geruimd moest worden.”

Geen zelfverdediging, wel uitlokking

De piste van de zelfverdediging veegde de rechtbank maandag van tafel. “Hij beroofde Q. willens en wetens van het leven, had enkel oog voor z’n eigen gevoelens en stond niet stil bij de verwoestende gevolgen”, las de rechtbankvoorzitter uit het vonnis. “Nadien probeerde hij al z’n sporen te wissen en vluchtte hij naar Spanje.”

Het gerecht zag wel verzachtende omstandigheden en vervolgde de dader voor doodslag door uitlokking. De verdediging kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gerard wauters

    Dit is gewoon belachelijk. Moord is levenslang, tenzij er gegronde redenen zijn om een iets lichtere straf te krijgen. En de politiek zich maar afvragen waarom de misdaad cijfers zo hoog zijn. Tsja als je geen straf in verhouding krijgt kan je al eens iets overwegen.

  • Riake De Kock

    5 jaar cel om iemand te vermoorden, ik blijf het ongelooflijk vinden...