Techniekacademie moet kinderen warm maken voor techniek en technologie

"Te weinig jongeren kiezen voor een technische loopbaan"

Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen in Gavere vanaf september naar de zogenaamde Techniekacademie. Het gemeentebestuur van Gavere neemt daarvoor een initiatief, samen met de hogeschool Vives en met enkele Gaverse bedrijven. “Technisch onderwijs en technologie genieten nog altijd niet het imago dat ze verdienen. Daardoor durven te weinig jongeren kiezen voor een opleiding in die richting”, motiveert Linda Van Den Berghe van het technologiebedrijf Van Hoeck Automation waarom zijn eraan meewerkt.

“Iedereen weet dat de arbeidsmarkt kampt met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Zelfs in tijden van crisis raken vacatures niet ingevuld. Dit is een duidelijk signaal dat te weinig jongeren kiezen voor een technische loopbaan”, motiveert Sabine Poleyn van de West-Vlaamse hogeschool Vives waarom die het initiatief heeft genomen om de zogenaamde Tekenacademie op te starten.

De Techniekacademie zal plaatsvinden in het bedrijf Van Hoecke Automation
Ronny De Coster De Techniekacademie zal plaatsvinden in het bedrijf Van Hoecke Automation

In zowat heel West-Vlaanderen bestaan er al dergelijke academies en intussen breidt het initiatief ook meer en meer Oost-Vlaanderen uit. Onder meer Wortegem-Petegem en Kruishoutem hebben al hun Techniekacademie.

Promotie voor techniek

Ook het gemeentebestuur van Gavere gaat vanaf september met Vives in zee. “We mikken op kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool. Zij krijgen vanaf 19 september twaalf workshops. Die vinden plaats op woensdagnamiddag en brengen de kinderen op een creatieve manier in contact met chemie, hout, metaal, kunststof, elektriciteit en elektronica. De begeleiding zal gebeuren door professionele techniekmonitoren”, aldus Sabine Poleyn.

De workshops vinden plaats bij Van Hoecke Automation aan de Legen Heerweg in Gavere. “Ik heb geen seconde getwijfeld toen me gevraagd werd om aan dit initiatief deel te nemen”, zegt Linda Van Den Berghe, zaakvoerster van het hoogtechnologische bedrijf. “Niet alleen kinderen, maar ook ouders moeten hun mening over techniek echt wel bijstellen en beseffen dat een technicus echt niet iemand is die elke dag met vuile handen werkt in een stoffig atelier. Een goed opgeleide technicus verdient goed en doet boeiend werk. Ik ben blij dat ik misschien een beetje kan meehelpen om iets aan het imago van onze sector te doen.”

Inschrijven voor de Tekenacademie kost 50 euro (en is fiscaal aftrekbaar). Snel toehappen is wel de boodschap, want er zijn maar 20 plaatsen.

Meer info bij Sabine Pleyn (Vives) op het telefoonnummer 0496/54.86.34, bij Freya Gheldhof (jeugdconsulent gemeente Gavere) op het nummer 09/389.29.80 en op de website www.techniekacademie-gavere.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.