Jonge moeder die met twee kinderen terugkeerde uit Syrië vraagt de vrijspraak: “Ik ben geen terroriste, ik was alleen dolverliefd”

Candide H. verstopt zich bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw in Brugge onder haar jas.
Florian Van Eenoo photonews Candide H. verstopt zich bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw in Brugge onder haar jas.
“Ik was dolverliefd en ben geen terroriste.” Een jonge moeder die twee jaar geleden met twee kinderen terugkeerde uit Syrië, vraagt de vrijspraak voor deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat. Candide H. (25) uit Baaigem trouwde aan het front met twee strijders en verspreidde op sociale media propaganda voor IS. Ze riskeert een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar.

Het federaal parket startte in 2015 een onderzoek op naar Candide H. (25) uit Baaigem, nadat ze info hadden ontvangen dat de vrouw zich had bekeerd tot de islam en was geradicaliseerd. De Oost-Vlaamse verbleef in Antwerpen en was op 11 november 2014 naar Syrië vertrokken. Via Facebook was ze de maanden voordien in contact gekomen met Fahd Asamgi, die onder de strijdersnaam Abou Sabir Al-Belgiki vocht in Syrië voor de jihadistische groepering Jabhat Ansar Al-Din. Voor zijn deelname aan die splintergroepering van IS kreeg de man in 2016 al vijf jaar cel. 

Getrouwd en zwanger

“De man vocht in Syrië tegen de troepen van Asad”, sprak federaal procureur Antoon Schotsaert. “H. trouwde met hem bij haar aankomst in Syrië en raakte kort nadien ook zwanger. Op 7 maart kwam Fahd Asamgi echter om het leven. Hij kreeg kogels van een sniper in z’n gezicht en hart.” Na het overlijden van haar man, postte Candide H. op sociale media berichten over haar echtgenoot. “Jij was een echte strijder, een echte soldaat. Ik ben zo trots op alles wat je deed” en “Mijn haat voor ongelovigen gaat dieper en dieper”, schreef ze onder meer. De maand na de dood van haar man, verbleef Candide H. volgens het federaal parket een maand bij de emir van een andere splintergroepering van IS. “Ze woonde in zijn huis en had in die periode ook contact met Olivier Calebout en Abdelmalik Boutaliss: twee andere Belgische Syrië-strijders. In oktober beviel ze van haar eerste kind, dat de naam kreeg van zijn vader. Op 7 december 2015 hertrouwde ze uiteindelijk met ene Jean-Louis: een IS-strijder die we nooit met zekerheid hebben kunnen identificeren.” 

Fahd Asamghi was de eerste echtgenoot van Candide H.
Kos Fahd Asamghi was de eerste echtgenoot van Candide H.

Propaganda

Candide H. liet zich op sociale media niet onbetuigd en postte op Twitter en Facebook regelmatig berichten waarin ze de praktijken van IS verheerlijkte. Ze poseerde volgens het federaal parket met wapens voor vlaggen van de terreurgroep en postte zelfs eens een foto van bloed op het voetpad, dat volgens haar afkomstig was van een 5-jarig buurjongetje. “Ook haar mama probeerde ze te overtuigen van haar toenmalige denkopvattingen. Ze zei haar dat ze de westerse media niet moest geloven. Volgens haar was in het kalifaat alles anders.” Het federaal parket vorderde voor Candide H. een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar. De procureur richtte op het eind van zijn requisitoir ook een woordje tot de Oost-Vlaamse vrouw. “Prijs u gelukkig dat u en uw twee kindjes nog leven”, sprak Antoon Schotsaert. “U bent op tijd uit het kalifaat vertrokken. Hier krijgt u een eerlijk proces. IS zou u dat nooit geboden hebben.” 

Vluchtpogingen

De jonge moeder slaagde er uiteindelijk op 22 december 2016 in om vanuit Syrië te vluchten naar Turkije. Volgens haar advocaat Johan Heymans waagde ze voordien al meerdere pogingen. “Toen ze naar Syrië vertrok had ze eigenlijk een retourticket om twee weken later al terug te keren”, pleitte hij. “Turkije laat iedereen makkelijk richting Syrië vertrekken, maar aan de inkomende grenspost schieten ze op alles wat beweegt. Een eerste terugkeerpoging stond met de hulp van een mensensmokkelaar gepland in april 2015. Haar eerste echtgenoot stierf echter een maand voordien. Hij zou haar helpen om terug te geraken, maar uiteindelijk moest ze het op eigen houtje doen. Terwijl ze zwanger was, vlogen de kogels haar rond de oren. Haar familie probeerde aan de andere kant te bemiddelen en ook de Belgische autoriteiten waren op de hoogte. Van hen hebben we echter nooit hulp gekregen. Ze moest zelf maar in de ambassade geraken.” 

Door de bergen

De eerste poging van Candide H. om terug te keren mislukte, maar uiteindelijk slaagde de jonge vrouw op 22 december 2016 toch in haar opzet. “Haar moeder kreeg van de federale politie éénmaal de toestemming om 1.000 euro te betalen aan een mensensmokkelaar. Hoogzwanger van haar tweede kind en met haar eerste kindje op de rug, strompelde ze op teenslippers door de bergen om uiteindelijk in Turkije aan te komen. Ze moest in een hotelletje verblijven, want de ambassade was gesloten. Mijn cliënte werd uiteindelijk op 26 december opgepakt door de Turkse autoriteiten en opgesloten in een administratief detentiecentrum.” In maart 2017 landde Candide H. op de luchthaven van Zaventem met haar kinderen van één maand en anderhalf jaar oud. Ze werd aangehouden en zat zes maanden in voorhechtenis. 

Vrijspraak

De vrouw vroeg maandagmorgen de vrijspraak. Naar eigen zeggen deed ze alles uit liefde. “Ik ben geen terroriste”, las ze al wenend een brief voor. “Ik ben nooit met verkeerde intenties vertrokken. Ik had niemand op dat moment. Mijn eerste echtgenoot gaf me liefde, na een leven vol misbruik en geweld. Als minderjarige belandde ik in de prostitutie. Iedereen behandelde me als een vies iemand, maar hij accepteerde m’n verleden. Ik heb m’n verstand op nul gezet en ben vertrokken.” Het nu 3,5 jaar oude zoontje van H. krijgt volgens de vrouw momenteel psychologische begeleiding door wat hij hoorde en zag in Syrië. Het jongetje zou bang worden bij het horen van luide geluiden. “Ik leef nu voor m’n kinderen en heb eindelijk weer een doel in m’n leven. Ik doe alles voor hen en ben trots op de persoon die ik nu ben.” Uitspraak op 27 mei.

Candide 'Aicha' H.
rv Candide 'Aicha' H.31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tytar Kuun

  Na een jeugd vol misbruik en geweld... En dan iemand die je de hemel op aarde beloofd. Ik kan dat verhaal helemaal volgen... Ik gun haar een tweede kans, zeker weten.

 • MICHELINE GEVERS

  “Mijn haat voor ongelovigen gaat dieper en dieper”, Dit is pure verliefdheid. Ja haat en liefde raken elkaar, naargelang je het wil gebruiken. Terug zonder pardon of paspoort naar Syrië. Laat haar kinderen maar hier.

 • Ronny Wauters

  Levenslang opsluiten moeten ze doen! Ze zijn meester in uitvluchten zoeken! Geen compassie opsluiten en daarmee uit!!!!

 • RENE ROSSEEL VAN HAMME

  vrijwillig vertrokken naar Syrië dan heb je toch al een en ander over dat land gehoord; op sociale media maar jubelen over de daden van haar man(nen) en opeens slachtofferrol induiken! Naar het land terug waar het zogezegd een betere godsdienst heeft!

 • Elke Celis

  Leven voor je kinderen, er alles voor over hebben, kan natuurlijk alleen met de beste voornemens, zoals IS vervoegen, 2x trouwen binnen 5 jaar en kinderen krijgen van 2 geïndoctrineerde misdadigers, in oorlogsgebied best wel. Je oudste zoon heeft levenslang trauma's overgehouden aan "alles" dat je doet voor hem. Ja, ik zou óók "trots" zijn, als IS vodje... Madammeke, grow a brain!