Gemeente had goede reden om 104 populieren te kappen, maar communiceerde daar heel slecht over

Dat de gemeente pas uitleg geeft nadat de bomen al zijn gekapt, zit de oppositie in de gemeenteraad heel hoog.
Ronny De Coster Dat de gemeente pas uitleg geeft nadat de bomen al zijn gekapt, zit de oppositie in de gemeenteraad heel hoog.
De beslissing van de gemeente om aan de Sportdreef in Gavere 104 populieren te kappen, is wel degelijk overwogen en volgens het boekje gebeurd. Dat zei boswachter Björn Deduystche tijdens de gemeenteraad. Maar daarmee is de oppositie niet gesust: het gemeentebestuur heeft over het weghalen van die bomen heel slecht gecommuniceerd en heeft daardoor de hele commotie mee veroorzaakt”, klonk het.

Fel protest van de partij Groen en van enkele individuele actievoerders heeft niet belet dat aan de Sportdreef vorige week 104 oude populieren zijn gekapt. Na de heisa daarover haalde het gemeentebestuur Björn Deduystche, boswachter bij de Cel Operationeel Terreinbeheer van het Agentschap Natuur & Bos naar de gemeenteraad om uitleg te verschaffen. “We hebben de eindkap van populieren gedaan, omdat bij controle was gebleken dat de kwaliteit van de bomen niet meer goed was. De populieren bleken kaprijk. Geregeld vielen takken af en soms zagen we ook bomen omvallen”, motiveerde de boswachter tijdens de gemeenteraad.

Deduystche verzekerde dat op het terrein nieuwe bomen komen. “Er is een herbebossingsplan opgemaakt: de heraanplant gebeurt van november dit jaar tot februari 2020”, kondigde de boswachter aan.

Gebrekkige communicatie

Dat die uitleg er pas nu komt, terwijl de bomen al verdwenen zijn, zit de oppositie zeer hoog. “We hebben nooit geweten hoeveel bomen er zouden verdwijnen”, sneerde Jef Vermaere (Groen), die de voorbije weken tegen de kap had geprotesteerd.

Volgens burgemeester Denis Dierick (Open Vld) hebben tegenstanders van het rooien van de populieren de voorbije weken flink wat onzin de wereld ingestuurd. “Emotioneel is het niet prettig dat er bomen verdwijnen, maar er is door ons nooit gelogen over het aantal bomen dat zou verdwijnen. Helaas zijn er extreme partijen die dat in een fout daglicht stellen”, aldus Dierick. “Groen heeft zelfs helemaal foutief beweerd dat de bomen moesten wijken voor de geplande bouw van een sporthal”, pikte Dirk Martens (CD&V) in.

“Maar precies die foute informatie heeft de gemeente zelf in de hand gewerkt: de hele heisa was te voorkomen door een duidelijke communicatie. En die was er niet”, vindt oppositieraadslid Karel Hubau (Gavere Durft/N-VA).

Ronny De Coster1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nele Melkebeke

    De burgemeester zei letterlijk dat de oppositie de bomen die gemerkt waren, had kunnen tellen! Hij kon immers niet antwoorden in welk document dat aantal stond. Van transparantie in bestuur gesproken.