100 jaar mode tentoongesteld

VIVIEN DELBAERE (67) GEEFT OUDE KLEREN NIEUW LEVEN IN EIGEN MODEMUSEUM

Vivien Delbare (links) en medewerkster Carine Dupont in het modemuseum dat dit weekend de deuren opent.
Thomas Vandewalle Vivien Delbare (links) en medewerkster Carine Dupont in het modemuseum dat dit weekend de deuren opent.
Vivien Delbaere, wiens roots in het Engelse Southamption liggen, opent dit weekend haar eigen modemuseum in de Gentstraat in Dikkelvenne. "Eindelijk kan ik laten zien wat ik de voorbije 30 jaar gepassioneerd heb verzameld", vertelt Vivien.

Samen met haar partner Jan Delbaere runt ,Vivien (67) het goed draaiende cateringbedrijf Rock The Pots, actief bij onder andere Rock Werchter en het Sportpaleis. "Maar daarnaast heb ik een nog veel grotere passie", zegt Vivien, wiens roots in het Engelse Southampton liggen. Delbaere opent dit weekend haar eigen modemuseum in de Gentstraat in Gavere. "Zo verzamel ik al 30 jaar lang antieke en vintage kleren. In plaats van ze in koffers en kasten weg te stoppen, wil ik ze aan tonen in een mooie ruimte."

Een kledingstuk met typische pofmouwen uit 1895.
Thomas Vandewalle Een kledingstuk met typische pofmouwen uit 1895.

Hoedenmaakster

Vivien kreeg de passie om voor oude jurken en hoeden mee van haar moeder. Die was hoedenmaakster en had een voorliefde voor vintagekledij uit de periode 1845-1950. "Maar verzamelen ben ik pas echt beginnen doen nadat ik twee jurken in zijde en mousseline erfde en een kanten jas van een tante in New York die daar in de jaren twintig kleermaakster was", vervolgt Vivien. "De rest van mijn collectie verzamelde ik via vlooienmarkten, antiekwinkels, schenkingen, enzovoort. Vele stukken uit de collectie zijn gerestaureerd. Uren van geduldig werk waren hiervoor nodig. In de meeste modemusea krijg je poppen zonder hoofd te zien, wat niet interessant is. Hier krijg je veel meer details met oorringen, oorbellen, hoeden, enzovoort. Alle hoeden heb ik trouwens eigenhandig gemaakt."

In de jaren 20 doken kledingstukken met decolletés op.
Thomas Vandewalle In de jaren 20 doken kledingstukken met decolletés op.

Emancipatie

Vivien opent haar museum met een retrospectieve van 100 jaar mode, meer specifiek de mode tussen 1875 en 1975. "De geschiedenis van de emancipatie en ontwikkeling van de vrouw kan teruggevonden worden in de evolutie van de mode. De opvallendste verandering is te zien in de jaren 20. Toen werden de rokken plots een pak korter en doken ook decolletés op. Vanaf de jaren 30 gaat de rok weer naar omlaag. Maar wat vooral opvalt is de kwaliteit van al deze kledingstukken. Alles is met de hand gemaakt en meestal ook op maat en dus niet te vergelijken met de rommel die wij tegenwoordig vaak dragen", legt Vivien uit.

Gratis

Afhankelijk van het succes plant Vivien een tentoonstelling om de vier à vijf maanden. Het modemuseum in Dikkelvenne is nu zaterdag en zondag doorlopend open van 11 tot 18 uur en daarna enkel op afspraak. De toegang is gratis.


Contact opnemen met Vivien Delbaere kan via het nummer 0475/642.832 of het mailadres vivdelbaere@skynet.be.