"Niemand wil deze wijk hier!"

HOORZITTING OVERWINT PROTEST TEGEN NIEUWE VERKAVELING NIET

Ongeveer 150 mensen woonden de vergadering bij.
Ronny De Coster Ongeveer 150 mensen woonden de vergadering bij.
"Deze woonwijk is in Asper overbodig, stoort het landelijke karakter van de gemeente en bedreigt de verkeersveiligheid", protesteerden leden van het buurtcomité Leefbaar Asper gisteren op een hoorzitting in zaal Racing tegen de geplande komst van 100 en misschien wel 200 nieuwe woningen in hun dorp.

Ongeveer 150 mensen waren naar de gemeentelijke zaal Racing afgezakt, waar projectontwikkelaar Imwo Invest nv uit Temse uitleg gaf bij haar plan om in het woonuitbreidingsgebied tussen de Hulstraat, Haagstraat en Kerkhofstraat in Asper een verkaveling uit te bouwen voor honderd huizen, waarvan veertig sociale woningen. In een later stadium zouden mogelijk nog eens honderd huizen gebouwd worden. "We willen de nieuwe woningen groeperen rond centraal gelegen en groen opgevatte speelveldjes. We willen de woningen qua materialen en bouwstijl met elkaar zien passen: er zal differentiatie zijn, maar een kakofonie wordt het zeker niet. En appartementen zijn niet voorzien: de huizen zullen maximaal twee bouwlagen hebben", lichtte Jan Hamerlinck van het stedenbouwkundige ontwerpbureau Buur de plannen toe.

Op dit terrein achter de Hulstraat en de gemeentelijke begraafplaats komt de nieuwe wijk.
Ronny De Coster Op dit terrein achter de Hulstraat en de gemeentelijke begraafplaats komt de nieuwe wijk.

Ontsluiting

Binnen de wijk voorziet hij geen klassieke straat, maar een weg errond. "Parkeerplaatsen willen we niet individueel, maar in clusters. De ontsluiting van de nieuwe wijk is voorzien langs de Hulstraat nabij het parochiaal centrum. Deze wijk zal Asper een meerwaarde geven en passen in de omgeving", maakte Hamerlinck zich sterk. Het massaal opgekomen publiek zag dat duidelijk anders. "Niemand in Asper zit te wachten op een woonwijk van tweehonderd woningen", zegt Marc Dewael van het buurtcomité Leefbaar Asper. "Deze gemeente heeft helemaal geen behoefte aan zoveel nieuwe woningen. Deze woonwijk is voor Asper dus gewoon overbodig. Het is nogal duidelijk dat het landelijke karakter van onze gemeente hierdoor wordt bedreigd. We stellen ons ook grote vragen op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid. Al het extra verkeer moet langs de Hulstraat, waar toch ook een school gevestigd is", bedenkt Jürgen Boterberg van het actiecomité Leefbaar Asper, dat zich tegen de aangekondigde verkaveling verzet.

Gesjoemel

Marc Dewael, ook actief in het actiecomité, suggereert dat er mogelijk sprake is van gesjoemel met het dossier op niveau van het provinciebestuur, dat haar principieel akkoord gaf. "Hoe verklaar je anders, dat de administratie aanvankelijk een goedkeuring geeft voor de verkaveling van 1,32 hectare voor de bouw van 24 woningen en precies één week later de deputatie schrijft dat zij principieel akkoord gaat om 12,5 hectare te verkavelen voor 205 woningen? Wat is er in die week dan wel gebeurd ? Nu, we hebben we hoop, hoor. Er is immers een onderzoekcommissie opgestart die zal nakijken wat er aan de hand is met verschillende principiële akkoorden van de Oost-Vlaamse deputatie en dus ook met dat van ons. Dit wordt zeker nog vervolgd. En gesteund door meer dan vierhonderd mensen die onze petitie hebben getekend, zullen wij ons blijven verzetten tegen deze woonwijk. Want niemand, behalve de projectontwikkelaar, wil hier deze wijk. Dat is op de hoorzitting vanavond nog maar eens heel duidelijk gebleken", besluit Dewael.