“Men kan ons niet langer bestempelen als leugenaars”

Leefbaar Asper voelt zich gesterkt door audit Vlaamse overheid

Het actiecomité Leefbaar Asper, dat zich verzet tegen de komst van een verkaveling, voelt zich gesterkt door een audit van de Vlaamse overheid. “De gemeente kan ons niet langer bestempelen als leugenachtig of onbetrouwbaar”, zegt woordvoerder Marc De Waele.
Enkele leden van het actiecomité Leefbaar Asper.
Ronny De Coster Enkele leden van het actiecomité Leefbaar Asper.

De controledienst van de Vlaamse Overheid stelde onregelmatigheden vast bij het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen bij de toekenning van ruimtelijke vergunningen, waaronder het dossier Ommegang in Asper. Daarom werd een uitgebreid onderzoek gevoerd door 'Audit Vlaanderen', de controledienst van de Vlaamse overheid. “Na zes maanden onderzoek komt de Vlaamse overheid tot dezelfde vaststellingen en besluiten als ons”, vertelt Marc De Waele van het actiecomité Leefbaar Asper.”

In september 2015 verleende de bestendige deputatie van de provincie een 'principieel akkoord' voor de opmaak van een verkavelingsplan voor het woonuitbreidingsgebied Ommegang. “De administratie keurde 1 hectare en 24 woningen goed. De deputatie keurde goed voor 12 hectare en minstens 177 woningen. De bemerkingen over onder andere ruimtelijke toetsing en mobiliteitsprobleem, door de administratie aangegeven, werden weggelaten door de deputatie”, hekelt De Waele.

“Er werden ook geen nieuwe studies gedaan rond woonbehoefte en mobiliteit, waardoor men met foute cijfers heeft gewerkt. Gelukkig neemt de Vlaamse Overheid wel zijn verantwoordelijkheid en worden deze omstreden Priaks (principiële akkoorden, red.) terecht juridisch aangevochten zodra een verkavelingsvergunning wordt ingediend.” In meer dan de helft van de Oost-Vlaamse gevallen werd de vergunning vernietigd. “Wij hopen dat dit ook voor het project Ommegang zal gebeuren. Een verkaveling die gebaseerd is op foutieve cijfers, manipulatie van gegevens en die juridisch onvoldoende onderbouwd is, willen wij niet in ons dorp. Hopelijk zal het volgende college zich volledig distantiëren van deze mogelijke verkaveling.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.