Wie wint de cultuurprijs de Bronzen Urbanus?

Rik Devillé is één van de drie genomineerden voor de cultuurprijs.
Marc Colpaert Rik Devillé is één van de drie genomineerden voor de cultuurprijs.
Er zijn drie mensen in de running voor de cultuurprijs de Bronzen Urbanus. De eerste is Rik Devillé, priester op rust en auteur, op plaats twee erfgoedvereniging ErGoed Galmaarden en ten slotte Tijl Faveyts, operazanger. Dit jaar krijgt het aanwezige publiek voor de eerste keer ook een stem.

Traditiegetrouw reikt de cultuurraad – in samenwerking met de cultuurdienst – op zaterdag 18 januari de Bronzen Urbanus uit aan een vereniging of iemand uit de gemeente met een bijzondere culturele verdienste. Vanaf dit jaar zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo moeten er minstens drie kandidaten zijn voor de Bronzen Urbanus, anders wordt er geen cultuurprijs uitgereikt. Ook nieuw dit jaar is dat naast de vertegenwoordigers van de cultuurraad, ook het publiek een stem mag uitbrengen. Wie die avond naar het Baljuwhuis komt, kan dus mee bepalen wie de Bronzen Urbanus in de wacht sleept. 

Genomineerden

De eerste genomineerde voor de Bronzen Urbanus is Rik Devillé uit Tollembeek. Tot 10 jaar geleden was hij nog priester in Buizingen, vandaag geniet hij van zijn pensioen. Ondertussen schreef hij wel al verschillende boeken. Enkele maanden geleden verscheen van hem nog een lijvig boek van 400 pagina’s onder de titel ‘In de naam van de Vader’ over misbruik in de kerk. 

Tweede genomineerde is ErGoed Galmaarden. Deze vereniging uit zich als erfgoedvereniging en probeert om zoveel mogelijk oude gebruiken en waarden van vroeger niet verloren te laten gaan. 

Ten slotte is er nog de Galmaardse Tijl Faveyts, die grote ogen gooit in de operawereld. De leerlingen van de academie voor muziek, woord en dans zullen de avond opluisteren met verschillende optredens.

Ook Urbanus heeft zijn aanwezigheid bevestigd. De uitreiking heeft plaats op zaterdag 18 januari in het Baljuwhuis om 20 uur, de toegang is gratis.