Vertrekt pastoor Penne naar Holsbeek?

AARTSBISDOM WIL PRIESTERS BETER VERDELEN OVER PAROCHIES

Pastoor Penne.
MCT Pastoor Penne.
Katholiek Galmaarden staat op zijn kop. Het aartsbisdom heeft pastoor Andy Penne (45) gevraagd om de parochie Holsbeek onder zijn hoede te nemen. Die vraag komt er omdat er een enorme nood is aan priesters in het Leuvense. Vrijdag beslist de bisschopsraad definitief over het lot van Penne. De pastoor zou het jammer vinden, maar zal vertrekken als hem dat gevraagd wordt. Zijn buurvrouw Ghislaine Van den Haute (90) is niet te spreken over een overplaatsing. "We hebben nu een pastoor die er vollédig voor gaat, en dan zou hij moeten vertrekken?", zegt Ghislaine.

In 2011 kwam Andy Penne naar Galmaarden en ontpopte zich in enkele jaren tijd tot een vaste katholieke waarde in de streek. Hij is bijzonder actief op sociale media en zorgt wekelijks voor live-uitzendingen op Radio Maria. Hij is een pastoor pur sang, die met volle overtuiging de boodschap van God aan iedereen wilt overbrengen. "Op de maandag voor Pasen ben ik naar het aartsbisdom geroepen en heeft men mij gevraagd om de herderlijke zorg te willen opnemen voor de parochies Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode en Sint-Pietersrode", zegt pastoor Penne. Er is blijkbaar een grote priesternood, en de weinige priesters die er nog zijn, moeten wat meer verspreid worden.

Ghislaine Van den Haute, de buurvrouw van pastoor Penne.
MCT Ghislaine Van den Haute, de buurvrouw van pastoor Penne.

Priesters jonger dan 75

Het Pajottenland heeft nog relatief veel priesters. Bepaalde gebieden zitten helemaal zonder. Zo heeft de deken van Leuven bijvoorbeeld 28 parochies onder zijn hoede. "Met mijn 45 jaar ben ik ook de op een na jongste priester in de parochiepastoraal in Vlaams-Brabant. Volgens berekeningen zouden er over 5 jaar nog amper 35 priesters jonger dan 75 jaar zijn voor Vlaams-Brabant. Dat de vraag komt van het aartsbisdom is dus niet vreemd", zegt Andy.

Mensen loslaten

"Als de kardinaal wenst dat ik daar naartoe ga, dan zal ik dat doen. Ik vind persoonlijk dat men een benoeming niet kan weigeren, tenzij men een zwaarwegende reden heeft. We hebben bij onze priesterwijding gehoorzaamheid beloofd. Aanstaande vrijdag is het bisschopsraad en zal ik horen of het doorgaat." Als hij effectief moet verhuizen, zal dat wel met spijt zijn. "Ik ga veel vertrouwde mensen moeten loslaten. Hier voel ik me thuis, het is ook mijn 'thuisstreek' en ik spreek het dialect van de mensen. Ik zit op amper 15 kilometer van mijn ouders. De streek van Leuven is mij onbekend, Holsbeek ken ik van naam van de files en van de andere dorpen had ik nog nooit gehoord. Als ik er naartoe ga, kom ik op 70 kilometer van mijn ouders te zitten. En toch, als de bisschop zoiets vraagt, moeten we daar als priester de Stem van God in herkennen, dat Hij mij daar blijkbaar wil en nodig heeft".

"Uit de duizend"

Ghislaine Van Den Haute die naast de pastoor woont, is absoluut niet blij met de plannen die op tafel liggen. "Wij hebben vandaag iemand die er volledig voor gaat, een pastoor uit de duizend en dan zou hij moeten vertrekken, ik heb daar geen woorden voor. Ik vraag mij dan ook af of we daar als parochianen niets kunnen tegen inbrengen. Wij hebben toch ook iets te zeggen, hij is toch al meer dan vijf jaar onze pastoor, hebben wij dan geen rechten?", vraagt Ghislaine zich triest af.