Verdwijnt de Flietermolen?

EIGENAARS DOEN AANVRAAG OM GEZINSWONINGEN TE BOUWEN

Een beeld van de Flietermolen en de bijgebouwen.
Marc Colpaert Een beeld van de Flietermolen en de bijgebouwen.
De eigenaars van de 227 jaar oude Flietermolen in Tollembeek hebben een verkavelingsaanvraag voor gezinswoningen op die plek aangevraagd, dus de kans is groot dat het niet-beschermde gebouw binnenkort tegen de grond zal gaan. De molen staat al vijf jaar te koop, maar niemand toonde interesse.

De 227 jaar oude graanmolen Flietermolen in de woonwijk Flieterkouter in Tollembeek staat al een vijftal jaar te koop. De Flietermolen werd in het jaar 1788 op 'den Flieterkouter' in steen gebouwd door Jan Walkiers, Heer van Galmaarden. De grond hoorde toe aan 'de Armen van Thollembeek' en werd op 29 februari 1788, in erfpacht toegestaan. In het jaar 1801 in de tijd van de Franse Republiek, was hij in bedrijf gesteld door Judo Vanopdenbosch. In 1954 werd de Flietermolen verkocht aan de familie Albert Hugo en Elsa Darbé. Een jaar later in 1955 werd de molen volledig vernieuwd en werden de oude wieken vervangen door een dieselmotor. Tot in het jaar 1976 maalde de familie Hugo in deze molen honderden kilo's graan voor de boeren uit de streek van Tollembeek. Vandaag staat de molen er verlaten bij, maar het mechanisch gedeelte om deze molen opnieuw te laten malen, is nog aanwezig. Alles wat men nodig heeft, van de molensteen tot de cilinders voor het graan, zit nog op zijn plaats. In theorie kan men dadelijk opnieuw graan malen in deze molen.


De laatste jaren hoopte de familie om het woonhuis en de molen samen te kunnen verkopen en zo de niet-beschermde molen te kunnen redden. Nadat de molen een vijftal jaren te koop werd aangeboden, gooit de familie het nu over een andere boeg en werd er een nieuwe procedure opgestart.

Een beeld van de installatie in de molen.
Marc Colpaert Een beeld van de installatie in de molen.

Afsplitsen

Sinds kort hangt er een affiche op het bijgebouw van de Flietermolen met de 'bekendmaking verkavelingaanvraag'. De verkavelingaanvraag spreekt over "het afsplitsen van twee kavels bestemd voor het oprichten van een eengezinswoning in halfopen verband, per kavel na afbraak van de bestaande constructie" (hiermee wordt de Flietermolen bedoeld, red.) en vinden wij verder nog op de vergunning, "het betreft hier een verkaveling voor woningbouw." Het lijkt er dan ook heel sterk op dat de dagen van de oude graanmolen binnenkort geteld zijn. Zeker ook omdat de Flietermolen, al meer dan 200 jaar een baken in de streek van Tollembeek, geen beschermd gebouw is. Dus mag diegene die de grond koopt de molen gewoon afbreken. De familie, die altijd voorstander was voor het behoud van de molen, wenste verder geen commentaar te geven op deze nieuwe verkavelingaanvraag.