Urbanus werft nieuwe brandweermannen met speels filmpje: “Maar ik durf zelf niet hoger kruipen dan de ladder van mijn kiekenkot”

Urbanus.
PHOTONEWS/Pieter-Jan Vanstockstraeten Urbanus.
De brandweerzone Vlaams-Brabant West werft nieuwe brandweermannen en -vrouwen aan, waaronder ook vrijwilligers voor de post in Tollembeek. Om de potentiële nieuwe brandweerlui te overtuigen strikte het brandweerkorps komiek, zanger en entertainer Urbanus voor een ludiek promotiefilmpje. Als dat maar goed afloopt!

Komiek Urbanus (71) was afgelopen week te gast bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West post in Tollembeek. De post maakt deel uit van de brandweerzone Vlaams-Brabant West en is op zoek naar vrijwilligers en nieuwe, vaste brandweermannen en -vrouwen. Om de nieuwe functies extra te promoten, riepen ze de hulp in van Urbanus. De brandweerpost zette afgelopen zondag een ludiek filmpje online waarin te zien is hoe Urbanus zich voelt bij de brandweer van Tollembeek. In het filmpje wordt het echter wel duidelijk dat brandweerman worden niets voor Urbanus is. “Ik durf niet hoger te kruipen dan de ladder van mijn kiekenkot”, klinkt het. 

Solliciteren

Om te kunnen starten bij de brandweerpost, moet je eerst het Federaal Geschiktheidsattest behalen. Alle info daarover én de inschrijvingsmogelijkheden vind je op www.brandweer.be. Dat attest heb je nodig om te kunnen solliciteren. De post in Tollembeek organiseert enkele infosessies op 2, 5 en 8 september. 

De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je echter niet onderschatten. Een sterke motivatie is heel belangrijk, maar je moet ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties beschikken om lid te kunnen worden van de brandweer. 

Nodige tijd en energie

In België zijn er 18.000 brandweermannen en -vrouwen, waarvan 12.000 vrijwilligers. Zij helpen dag in dag uit mensen vanuit één van de 34 hulpverleningszones en vanuit de Brusselse brandweer. “Wij zijn ervan overtuigd dat ook jij brandweerman of -vrouw kan worden als je er de nodige tijd en energie aan wilt besteden”, klinkt het op de website van de brandweer. “Dit moet je al tonen bij het afleggen van de federale geschiktheidsproeven. Als je deze tot een goede einde brengt, kan je met je Federaal Geschiktheidsattest (FGA) gaan solliciteren bij de zone van je keuze. Pas als je slaagt voor eventuele bijkomende aanwervingsproeven van de zone en ze je daar aannemen, kan je aan je brandweeropleiding beginnen.”

Meer informatie vind je in het promotiefilmpje hieronder, die ondertussen al bijna 300 keer gedeeld werd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.