Pajots graan via Markrivier naar Antwerpen tot Istanbul

Lode en Emiel op weg met het graan in hun kano op de Markrivier.
Foto Colpaert Lode en Emiel op weg met het graan in hun kano op de Markrivier.
Enkele Pajotse boeren hebben afgelopen zaterdag graan naar de Heetveldemolen gebracht. Nadien werd het graan met een kano op de Markrivier naar een boot in Antwerpen gebracht. Het project komt van een organisatie van het internationaal kunstenaarsgezelschap 'Futurefarmers'.

'Futurefarmers' is een groep kunstenaars, activisten, boeren en architecten. Ze varen voor hun 'Seed Journey' met een zeilschip van Oslo tot Istanbul. Onderweg verzamelen ze lokale graansoorten en graanverhalen, zo ook het Bruegelgraan uit het Pajottenland.

500 jaar oud

Tijdens een 'Seed Ceremony' in de Heetveldemolen in Tollembeek overhandigde een aantal lokale landbouwers hun unieke en lokaal geteelde granen. Zo was er Pajots graan van het Regionaal Landschap, kwamen landbouwer Bert Neuckermans uit Herne en Tijs Boelens van de Groentelaar ook met wat graan langs en er werden enkele verkoolde graankorrels uit de tijd van Brueghel meegegeven. Dit 500 jaar oude graan werd gevonden bij opgravingen in de kerk van Sint-Martens-Lennik. Tot slot werd het graan in een kano gelegd, waarna Lode en Emiel het langs de Markrivier naar het moederschip in Antwerpen brachten. Nadien zal het schip vanuit Antwerpen naar Istanbul varen, om daar het graan te laten zaaien op een landbouwbedrijf. (MCT