Natte droom van elke stripfanaat

ONZE REPORTER MARC COLPAERT KRIJGT ROL IN URBANUS-ALBUM

Marc Colpaert en Urbanus met het nieuwe stripalbum. Links enkele plaatjes van Marc Paardekol.
Mozkito Marc Colpaert en Urbanus met het nieuwe stripalbum. Links enkele plaatjes van Marc Paardekol.
Onze reporter Marc Colpaert (56) heeft een rolletje beet in de nieuwe Urbanus-strip 'De Asielvinders', die volgende week in de rekken ligt. Hij draaft - hoe kan het ook anders - op als journalist, zij het onder de naam 'Marc Paardekol'. "Ik ben ontzettend trots, al vrees ik dat heel wat mensen me straks zo zullen blijven noemen", lacht Marc.

Marc is niet enkel reporter voor onze krant in Gooik en Galmaarden, maar ook een verwoed stripverzamelaar. Meer dan vierduizend albums telt zijn collectie intussen, gaande van Jommeke over De Rode Ridder tot Kiekeboe. En uiteraard ook de albums van Urbanus. De komiek en Marc zijn overigens dorpsgenoten, die elkaar leerden kennen tijdens de vele evenementen in Tollembeek. "Als er in het dorp iets te beleven valt, dan nodigt de burgemeester mij steevast uit", vertelt Urbanus. "En op zo'n momenten is Marc altijd aanwezig om foto's te nemen en verslag uit te brengen. Zo hebben we mekaar leren kennen. Ik weet ook dat Marc een enorme stripliefhebber is. Vermoedelijk is hij een van onze laatste fans. (lacht) Ik vond het een tof idee om hem eens te laten opdraven in een verhaal. Marc heeft ons enkele foto's van zichzelf bezorgd, en tekenaar Willy Linthout is daar dan mee aan de slag gegaan."

Mozkito

Gesigneerde exemplaren

In de nieuwe strip 'De Asielvinders' trekt Urbanus met zijn gevolg naar de Ark van Pollare, een opvangcentrum voor boerderijdieren, net over de provinciegrens. "Ik ben ook peter van de Ark van Pollare", vertelt de komiek. "Deze strip is een manier om de vrijwilligers van het opvangcentrum te helpen. Zij krijgen honderd gesigneerde stripverhalen, die ze kunnen verkopen. Zo'n dingen doe ik liever dan altijd en overal fysiek aanwezig te zijn, want dat houdt geen mens vol. De titel van het verhaal is door de vluchtelingencrisis overigens ook heel actueel geworden, al heeft de strip weinig met de actualiteit te maken. Hoewel, in de Ark van Pollare kan je probleemloos een Syrisch schaap of een Afghaanse geit kwijt. (lacht)"


In dit jongste album wil Urbanus zijn stripouders Eufrasie en César kwijtspelen. Hij stopt hen daarom in een ezelskostuum, om hen vervolgens over te brengen naar de Ark van Pollare. "Daar duurt het niet lang of Eufrasie wordt benaderd door een ezelshengst", lacht Urbanus. "Enfin, zoals gewoonlijk is het een maf verhaal. En als alles uit de hand dreigt te lopen, komt Marc Paardekol in actie om verslag uit te brengen van de gebeurtenissen."

Burgemeester en notaris

Voor onze reporter is zijn verschijning in de Urbanus-strip een hele eer. "Het is de natte droom van elke stripverzamelaar om ooit eens zelf te figureren in een stripverhaal", vertelt Marc. "Dat mijn naam 'Marc Paardekol' is, vind ik niet erg. Dat is net eigen aan Urbanus en zijn strips. Liever zo, dan dat hij mijn echte naam gebruikt zou hebben. Pas op, ik ben niet de enige streekgenoot die al in Urbanus-strips verscheen. Ook de burgemeester en de notaris waren al eens te zien in een verhaal. Toch blijft dit voor mij een prachtige ervaring."