Moeder en kind overleven TWEE ONGEVALLEN OP ÉÉN DAG

VROUW LICHTGEWOND, ZOON ONGEDEERD NA TUIMELING MET VERVANGWAGEN

De wagen eindigde op zijn dak in Kapellestraat.
Foto Mozkito De wagen eindigde op zijn dak in Kapellestraat.
Een vrouw en haar zoontje (7) zijn gisteren lichtgewond geraakt bij een ongeval in de Kapellestraat. De vrouw verloor de controle over het stuur en ging over de kop na een botsing met een duiker langs de weg. Het kind kon zichzelf bevrijden, de moeder had hulp nodig van de brandweer. Voor de bestuurster was het haar tweede ongeval in één dag.

Het zat een vrouw uit Galmaarden gisteren niet mee. Nadat ze eerder op de dag al een ongeval had met haar eigen wagen, reed ze rond met een vervangwagen. Maar als het kwaad in de weer is... De bestuurster reed in de Peugeot 306sl in de richting van Galmaarden-centrum toen ze in een bocht van de Kapellestraat (N272) de controle over het stuur verloor. De wagen ging links uit de bocht, knalde tegen een gemetste duiker in de gracht en sloeg door de hevige klap over de kop. Daardoor werd de wagen op zijn dak terug naar de rijbaan gekatapulteerd. Het wrak kwam op enkele centimeters van een verdeelkast van nutsmaatschappij Infrax terecht, al had dat volgens de brandweer niet voor onveilige toestanden kunnen zorgen.


Het zoontje van de vrouw, die ongeveer acht jaar is, kon op eigen houtje uit het wrak kruipen. "De bestuurster zelf geraakte niet uit de wagen", zegt majoor Koen Roesems van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "We hebben haar via het raam van een portier naar buiten kunnen halen. Alles gebeurde onder het toeziend oog van een dokter die deel uitmaakte van een tussengekomen MUG-team. De bevrijding zelf nam ongeveer twintig minuten in beslag." Het ontzetten van de vrouw werd onder meer bemoeilijkt doordat het dak grotendeels ingedrukt werd.

Verkeershinder

Een ziekenwagen van de post Geraardsbergen van de brandweerzone Zuid Oost-Vlaanderen bracht moeder en kind samen naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Geraardsbergen. Voor de jonge knaap zou dit eerder preventief geweest zijn. Zijn moeder liep lichte verwondingen op.


De lokale politie kwam ter plaatse voor de nodige vaststelling en sloot de drukke gewestweg, die Galmaarden en Moerbeke met elkaar verbindt, zo'n uur lang af in beide richtingen. Dat bracht lichte verkeershinder met zich mee. Nutsmaatschappij Infrax kwam ter plaatse voor een controle van de verdeelkast maar de arbeiders dienden geen herstellingswerken uit te voeren.

"Gevaarlijke bocht"

De oorzaak van het ongeval was gisteren nog niet meteen duidelijk. De politie zal de bestuurster verhoren om meer duidelijkheid te scheppen. Buurtbewoners klagen in ieder geval wel over de onveiligheid op de weg waar regelmatig ongevallen gebeuren, voornamelijk in de bocht waar het ongeval gisteren gebeurde. Vooral sinds de vernieuwing van de asfaltlaag zouden chauffeurs er de snelheidslimiet aan hun laars te lappen, als is het uiteraard niet geweten of onaangepaste snelheid ook deze keer aan de oorzaak van het ongeval lag.