Krantenboer opgelicht voor 2.700 euro

KLANT ZETTE GELD IN OP GOKWEDSTRIJDEN, MAAR BETAALDE SCHULD NIET

De klant (rechts) gokte in de krantenwinkel op voetbalweddenschappen, maar betaalde nooit aan de kassa. De uitbater van de krantenwinkel verspreidde de camerabeelden intussen online.
RV De klant (rechts) gokte in de krantenwinkel op voetbalweddenschappen, maar betaalde nooit aan de kassa. De uitbater van de krantenwinkel verspreidde de camerabeelden intussen online.
Maar liefst 2.700 euro is Joeri Motte kwijt, nadat vrijdag twee mannen van Afrikaanse afkomst een goktoestel gebruikten zonder te betalen. De uitbater van de krantenwinkel in het centrum van Tollembeek plaatste al het filmpje van de twee personen op zijn Facebookprofiel en deelt 500 euro uit aan een gouden tipgever. Ook de politie Pajottenland onderzoekt de zaak.

In de krantenwinkel van Joeri Motte staan enkele toestellen waar je online kan wedden op tal van sportwedstrijden. "Een keurige man en zijn vriend - allebei uit Afrika - kwamen hier vrijdag gokken op de Stanleybet die hier in mijn zaak staat", vertelt Motte. "Ze hadden betaald om te gokken en alles verliep goed. Plots vertrok de vriend, terwijl de andere bleef verder spelen. Telkens als er veel volk in de winkel was, riep hij, om nog extra geld in te zetten. Bij die online wedstrijden moet het soms vlug gaan, dus ging ik in op zijn vraag. Nu weet ik dat ik dat beter niet gedaan had."


Na een uurtje spelen, had de man al een rekening van 2.700 euro. Maar toen hij wilde betalen werkte zijn kaart niet en een identiteitskaart had hij ook al niet mee. "Hij vertelde mij dat hij naar een bank zou gaan om geld af te halen en voor ik het wist, liep hij mijn zaak uit en natuurlijk heb ik hem niet meer teruggezien."


Joeri belde meteen de firma die de Stanleybet leverde op en daar werd hem verteld dat hij niet de eerste was die op die manier opgelicht werd. "Ik bracht de politie dan maar op de hoogte, die een onderzoek ingesteld heeft", zegt Motte.

Joeri Motte aan de bewuste gokmachine van Stanleybet.
Marc Colpaert Joeri Motte aan de bewuste gokmachine van Stanleybet.

Geen vingerafdrukken

Het toestel screenen op vingerafdrukken deden de agenten niet. "Bruikbare afdrukken vinden op zulke toestellen is niet evident", ligt korpschef Marc Hellinckx toe. "Er kunnen er immers heel wat op staan, van verschillende gebruikers. Wel zijn we in dit dossier verschillende pistes aan het volgen en hebben we er goede hoop in dat we deze oplichters vinden."

Gouden tipgever

Motte zelf looft ondertussen een beloning uit van 500 euro aan de persoon die de gouden tip geeft om de dader te ontmaskeren. "Dat heb ik er graag voor over. Intussen heb ik de beelden van de bewakingscamera ook op mijn Facebookprofiel gezet. De persoon in kwestie werd de hele tijd gefilmd. Wie het filmpje bekijkt en de man herkent, mag het mij dus zeker laten weten", besluit Motte.