Jonas 30 jaar na zijn vader ook Pauwel

Marc en zijn zoon Jonas.
Foto Marc Colpaert Marc en zijn zoon Jonas.
Jonas De Borre is dit jaar de Pauwel in Galmaarden, exact 30 jaar geleden was zijn vader Marc ook al Pauwel. Samen gaan ze genieten van het grote feest op zondag 25 januari.

Dit jaar wordt al voor de 633 ste keer het feest van de Paulusbekering gevierd in en rond het Sint-Paulusgehucht in Galmaarden. Het is één van de oudste christelijk-folkloristisch feesten van het land. Volgens de legende zou 633 jaar geleden de heilige Paulus de mensen uit Galmaarden gered hebben van de pest door hun roggebroodjes te geven. Vandaag organiseren ze daarvoor nog ieder jaar een groot feest. Marc De Borre, vader van de huidige Pauwel, was dertig jaar geleden ook al Pauwel en weet nog goed hoe het toen was. "Bijna alle activiteiten die toen aan bod kwamen worden vandaag nog steeds uitgevoerd", zegt Marc. "Wij gingen op bedeltocht en nodigden de mensen uit om mee met ons te komen vieren en dat gebeurde ook, alle inwoners van het gehucht kwamen meevieren. De laatste jaren zien wij meer en meer mensen van buiten de gemeente naar deze viering komen kijken en dat is natuurlijk een goede zaak", aldus Marc.

Ook al Kinderpauwel

Zijn zoon Jonas die in 2005 al Kinderpauwel was is er zeker klaar voor. "Alle voorbereidingen zijn goed verlopen, dus alles is klaar voor de grote dag nu zondag. En als er zich een probleem voordoet dan kan ik altijd te rade gaan bij mijn vader", lacht Jonas.


Afspraak op zondag 25 januari vanaf 14.30 uur in de Geraardsbergestraat in Galmaarden ter hoogte van de Pauwelhoeve. (MCT)