Flietermolen krijgt nieuw leven

VOORMALIG CRISIS MANAGER (58) ROEPT HULP INWONERS IN BIJ RESTAURATIE

Julian voor de 228 jaar oude Flietermolen, die hij nu met de hulp van de bevolking nieuw leven wil inblazen.
Marc Colpaert Julian voor de 228 jaar oude Flietermolen, die hij nu met de hulp van de bevolking nieuw leven wil inblazen.
Julian Still (58) uit Engeland heeft de meer dan 200 jaar oude Flietermolen in de Flieterkouter gekocht en wil hem opnieuw gebruiken. Wieken komen er niet, alles zal elektrisch functioneren, aldus de crisis manager. Hij doet nu een oproep aan zijn omgeving om met ideeën te komen om de molenarij nieuw leven in te blazen.

Julian Still (58) is een boerenzoon uit Engeland die al meer dan twintig jaar werkzaam is in ons land en die dan ook verschillende talen spreekt, waaronder het Nederlands. "Eind vorig jaar reed ik hier toevallig voorbij de molen en zag op de deur een papiertje 'te koop' hangen. Ik dacht 'dat kan toch niet, een authentieke molen die zomaar te koop staat?'". Hij belde naar het nummer en iemand van de familie kwam met de sleutel. "Ik was dadelijk verkocht toen ik de molen en de ruimte errond zag. De molensteen ligt er nog en alle apparatuur staat ook, behalve de dieselmotor, maar die ging ik toch vervangen", zei Julian.

De stenen constructie waarvan Julian het nut niet weet.
Marc Colpaert De stenen constructie waarvan Julian het nut niet weet.

Gebouwd in 1788

De Flietermolen werd gebouwd in het jaar 1788, door Jan Walkiers, Heer van Galmaarden. In 1954 werd hij verkocht aan Albert Hugo en Elsa Darbé en het zijn hun kinderen die de molen aan Julian verkochten en hem vroegen het monument in ere te herstellen.


"Ik wil er opnieuw een centrale plek in de gemeente van maken door opnieuw te gaan malen en biobloem te verkopen of een boerenmarkt te organiseren. Daarnaast is er voldoende ruimte om er workshops te organiseren en nog tal van andere zaken", zegt hij. En hij weet van aanpakken, want Julian was meer dan 20 jaar crisis manager in ons land en werd in 2005 zelfs uitgeroepen tot de beste crisis manager van ons land. Hij heeft ondertussen al een architect onder de arm genomen om zo vlug mogelijk van start te gaan met de heropstart van de molen. "Ik zit hier wel nog met een klein probleempje, want in de molen heb ik een stenen constructie gevonden waarvan niemand weet waarvoor ze gebruikt werd. Dat zou ik natuurlijk graag opgehelderd willen hebben", lacht hij.


Julian vraagt aan de bevolking om mee te denken over hoe hij nieuw leven in de Flietermolen kan blazen en nodigt daarom iedereen uit om mee te denken over de toekomst van de molen. Iedereen is welkom op vrijdag 24 en zondag 26 juni vanaf 14 uur om even binnen te springen in de Flietermolen om samen te zoeken naar 'wat blaast de molen echt terug leven in'. Je kan Julian ook bereiken via Julian@flietermolen.be.