Flietermolen komt in Engelse handen

NIEUWE EIGENAAR BELOOFT ALLES INTACT TE HOUDEN

Huidige eigenaars Mieke en Hubert voor de Flietermolen.
Marc Colpaert Huidige eigenaars Mieke en Hubert voor de Flietermolen.
De Flietermolen in de woonwijk Flieterkouter in Tollembeek zal dan toch niet afgebroken worden. De familie Hugo heeft op de valreep toch nog een koper gevonden voor het 227 jaar oude dorpsgezicht. De Engelsman wil de molen zelfs opnieuw opstarten.

De Flietermolen werd in het jaar 1788, door Jan Walkiers, Heer van Galmaarden gebouwd. De grond hoorde toe aan de 'Armen van Thollembeek' en werd op 29 februari 1788 in erfpacht toegestaan. Op 6 augustus 1954 werd de Flietermolen verkocht aan Albert Hugo en Elsa Darbé, die meer dan 20 jaar maalden met de molen.

Alles om de molen te laten draaien staat er nog.
Marc Colpaert Alles om de molen te laten draaien staat er nog.

Dieselmotor

In 1955 werd de molen volledig vernieuwd en de oude wieken werden vervangen door een dieselmotor. Vandaag staat de molen er verlaten bij, maar het mechanisch gedeelte om de molen opnieuw te laten malen, is nog aanwezig. In theorie zou men de dieselmotor kunnen opstarten en opnieuw graan beginnen malen.


Toch liep de verkoop van de Flietermolen niet van een leien dakje. "Wij dachten het wel dat het niet simpel zou zijn om het grote woonhuis met vijf kamers samen met de Flietermolen te verkopen", zegt eigenares en erfgename Mieke Hugo. "Aangezien de molen pal naast de woning staat, was het niet gemakkelijk om deze apart te verkopen." Vorig jaar, toen men moest vaststellen dat de Flietermolen na vier jaar maar niet verkocht geraakte, vroegen de erfgenamen aan de gemeente de toelating om de grond, waar de molen op staat, te verkavelen in twee bouwgronden. Dit zou dan ook betekenen dat de molen ging verdwijnen uit het landschap van Tollembeek. Daar waren heel wat omwonenden niet blij mee. Maar aangezien de molen niet beschermd is, kon men er moeilijk iets aan doen.

Op de valreep

De plannen voor de twee bouwgronden waren eigenlijk zo goed als rond, tot er toch nog een koper gevonden werd voor zowel het woonhuis als de molen. De toekomstige eigenaar is een Engelsman die regelmatig in Brussel verblijft. Ondertussen werd er al een verkoopovereenkomst getekend tussen de koper en de familie Hugo. "Wij zijn uiteraard blij dat we toch nog een koper hebben gevonden", zegt Mieke. "In de eerste plaats omdat onze molen niet zal afgebroken worden. Zo heeft de toekomstige eigenaar ons beloofd en hij is zelfs van plan om de molen op termijn terug op te starten. Dat klinkt natuurlijk als muziek in onze oren." Begin volgend jaar zal de Flietermolen dus officieel in Engelse handen zijn. De nieuwe eigenaar zit momenteel in Engeland en was niet bereikbaar voor enige commentaar.