Clubs willen gemeente voor rechter dagen

KOSTPRIJS VOOR GEBRUIK LOKAAL PLOTS VAN 250 NAAR 4.500 EURO GESTEGEN

Voorzitter Philippe (rechts) en secretaris Jeroen (links) met enkele spelers.
Marc Colpaert Voorzitter Philippe (rechts) en secretaris Jeroen (links) met enkele spelers.
De gemeente voert vanaf 2015 een forse verhoging door voor het gebruik van clublokalen in de TRB-zaal. Voor de Tafeltennisclub Galmaarden stijgt die kost plots van 250 euro naar 4.500 euro per jaar. Dat is een stijging van 1.800%. De boogschutters van Willem Tell zijn zo kwaad dat ze naar de rechter willen stappen om de verhoging aan te vechten.

Tijdens de jongste gemeenteraad werd de nieuwe prijs voor het gebruik van de gemeentelijke sportinfrastructuur goedgekeurd door CD&V. Schepen Ludo Persoons zegt ook niet blij te zijn met de verhoging, maar te hoge kosten dwingen de gemeente de prijs aan te passen. "De tafeltennisclub profiteert al jaren van een gunsttarief van 250 euro voor het gebruik van de douches en de zaal", zegt de schepen. "Wij hebben berekend dat we 12.000 euro kosten per jaar hebben en die moeten voor een deel gerecupereerd worden."


Dat de gemeente op minder dan twee maanden van het nieuwe jaar het bedrag van 250 euro naar 4.500 euro per jaar optrekt, is voor de tafeltennisclub een harde dobber. "Het eerste jaar is het misschien nog mogelijk om deze som te betalen, maar als we dit elk jaar moeten ophoesten dat weet ik echt niet hoe we dit moeten doen", zegt voorzitter Philippe Custers. "Wij zullen zeker ons lidgeld van 70 euro moeten verhogen naar 120 euro en dan nog blijft de vraag of dit op termijn haalbaar blijft", zegt secretaris Jeroen Schaillee. Ze zijn van oordeel dat ze de dupe zijn van een slecht beheer door de gemeente.

Voorzitter van Willem Tell Guy Debock.
Marc Colpaert Voorzitter van Willem Tell Guy Debock.

Geen tellers

Een andere vereniging die haar lokaal heeft in de kelder van de TRB-zaal zijn de boogschutters Willem Tell. "Wij betaalden 150 euro en nu gaan ze dit plots verhogen naar 750 euro. Dit is schandalig", zegt een woedende voorzitter Guy Debock. "Wij hebben hier 25.000 euro geïnvesteerd in een beter lokaal en hebben nooit geen euro gevraagd aan de gemeente en nu lappen ze ons dit. Daarnaast staan er geen aparte meters voor water en elektriciteit in het gebouw. Als wij het licht aansteken branden de lampen hiernaast ook. Of als we de verwarming opzetten wordt de grote zaal hierboven van de tennisclub ook mee verwarmd."


De voorzitter plaatste ondertussen zelf een elektriciteitsmeter om aan te tonen hoeveel ze daadwerkelijk verbruiken. "Volgens mijn berekeningen verbruiken wij ongeveer 200 euro per jaar aan verwarming en water, is het dan nodig om een bedrag van 750 euro te vragen?" De vereniging wil het hier niet bij laten en is zelfs van plan om naar de rechter te stappen met de vraag of een gemeente zomaar een zware verhoging kan doorvoeren. Ondertussen werd de verhoging wel goedgekeurd tijdens de gemeenteraad.