Benefiet-eetfestijn voor zieke Luca (10) lokt 1.600 eters

Een groot deel van de helpers dit weekend met centraal op de tafel Luca.
Foto Mozkito Een groot deel van de helpers dit weekend met centraal op de tafel Luca.
Het benefiet-eetfestijn voor de zieke Luca (10) lokte afgelopen weekend zo'n 1.600 eters. De zoon van brandweerman Toni Fasano heeft een aangeboren afwijking aan het immuunsysteem. Om de dure behandeling te financieren hielden de collega-brandweermannen van brandweerpost Tollembeek een benefiet voor het gezin.

PID (primaire immuundeficiënties) is een verzamelnaam voor 250 gekende aangeboren afwijkingen van het immuunsysteem. Luca leidt aan één van die afwijkingen. "Tot zijn drie jaar lag hij een tiental keer in het ziekenhuis met infecties en complicaties", zegt vader Toni. "Toen stuurden ze ons door naar professor Isabelle Meyts van het UZ Gasthuisberg in Leuven, een zeer gedreven specialiste op vlak van kinderimmunologie. Sindsdien krijgt Luca wekelijks een serum met antistoffen tegen de meest voorkomende ziekten in West-Europa." En zo is de ziekte behandelbaar voor Luca, maar bijvoorbeeld plonsen in een zwembad is uit den boze en wondjes moeten goed in de gaten worden gehouden. "Maar drie jaar geleden heeft hij een virus oplopen", weet Toni. "In juli vorig jaar werden de complicaties veel ernstiger. Tot december heeft hij zo goed als elke dag koorts gehad, met pieken tot 42°C. In december wisten ze om welk virus het ging en werd een behandeling met een cortisonekuur gestart. Maar de behandeling is duur. Voor een gewoon gezin is dit een zware kost om te dragen. Luca zelf is dit schooljaar ook in totaal misschien maar drie weken op school geweest."


Om het gezin van Toni te steunen werd het eetfestijn georganiseerd. "Luca was onder de indruk van wat er op poten werd gezet", zegt Toni. "Hij wilde per se iets terug doen. Daarom heeft hij dit weekend ook meegeholpen." De opbrengst, die gedeeltelijk naar Luca en gedeeltelijk naar het KID Fonds gaat, is nog niet gekend. De vereniging 'Mensen helpen Mensen Pajot' uit Oetingen schonk afgelopen weekend ook een cheque van 10.000 euro. "Wij weten dat deze mensen heel wat kosten hebben voor allerhande medicatie waarvoor geen tussenkomst voorzien is van het ziekenfonds. Daarom dat wij ze met onze organisatie willen steunen", zegt Philip Neerinckx.


(TVP/MCT)