Akkoord 120 buren nodig voor terras

KOPPEL MOET HANDTEKENINGEN VERZAMELEN VOOR BOUWPLANNEN

Frederic en Laetitia samen op hun terras, waar ze een overkapping willen plaatsen.
Foto Marc Colpaert Frederic en Laetitia samen op hun terras, waar ze een overkapping willen plaatsen.
Laetitia Indekeu (33) en haar man Frederic Herman (36) willen het terras aan hun huis in het Senneveld in Tollembeek overkappen. Ze hebben echter van de gemeente te horen gekregen dat ze daarvoor goedkeuring moeten krijgen van 120 gezinnen in hun omgeving, of hen een aangetekende brief moeten sturen. Laetitia heeft al 99 handtekeningen verzameld.

Laetitia Indekeu en Frederic Herman kochten enkele jaren geleden een stukje bouwgrond in het Senneveld in Tollembeek. Ze bouwden er later ook hun woning op. Achteraan is een terras met zicht op hun tuin en de straat. "Omdat wij graag toch wat privacy hebben, wilden wij op ons terras een soort van glazen overkapping laten plaatsen", legt Frederic uit. Het koppel trok daarom plichtbewust naar het gemeentehuis van Galmaarden, om te vragen wat ze moesten doen.

Twee wijken

"Wij hadden wel gedacht dat we onze naaste buren moesten inlichten over onze plannen, maar wat we daar te horen kregen, daar sloegen wij bijna van achterover", zegt Laetitia. Ze werden namelijk verzocht om voor de overkapping het akkoord te vragen van de mensen uit hun eigen wijk Senneveld én van de mensen van de Flieterkouter, de wijk ernaast. "Wij kunnen niet anders, want het gaat hier over een algemene verkaveling, zowel voor Senneveld als de Flieterkouter - samen 120 woningen - en in de voorwaarden staat er niets vermeld over terrasoverkappingen. Dus moeten deze mensen het akkoord hebben van alle inwoners of hen per aangetekende zending inlichten", verklaarde burgemeester Pierre Deneyer (CD&V).


"Wij dachten echt dat het een grap was, maar in het gemeentehuis waren ze doodernstig. Sindsdien kunnen wij er ook niet echt meer mee lachen. Mijn vrouw gaat sinds begin dit jaar alle woningen af - soms moeten wij wel driemaal langsgaan voor er iemand thuis is - om aan de mensen telkens weer uit te leggen wat we gaan doen en dat we daarvoor een handtekening nodig hebben van alle inwoners. Gelukkig moeten we er maar een twintigtal meer doen", aldus Frederic.


Er was ook nog een andere mogelijkheid, vertelde men hen op het gemeentehuis: alle mensen een aangetekend schrijven sturen. Aan 6,08 euro per brief zou dat het koppel meer dan 720 euro kosten. Ze hopen binnenkort alle handtekeningen in hun bezit te hebben, zodat ze van start kunnen gaan met de overkapping van hun terras.


"Wij hebben hier al heel veel tijd mee verloren, hopelijk komt alles nu vlug in orde", zeggen Laetitia en Frederic.