"Úren gezocht naar historische foto's"

MICHEL MATTHIJS BESCHRIJFT PAUWELVIERING IN UNIEKE DETAILS

De Pauwelviering, immaterieel erfgoed met 634 edities op de teller. Daar mag dus al eens een boek over geschreven worden. Voor de luchtigere editie tekende Urbanus al - letterlijk - met stripalbum 'De Gouden Pauwels'. Maar daar komt nu ook een werk bij van de hand van Michel Matthijs (76), waarin hij de viering in nooit eerder geziene details uit de doeken doet.

Michel heeft enige ervaring als het aankomt op het schrijven van boeken over de Pauwelviering. Maar zijn laatste pennenvrucht 'Historiek van de Pauwelviering in Galmaarden' is intussen ook alweer 28 jaar oud, en dus was het tijd om nog eens achter de schrijftafel te kruipen. En geen beter moment dan wanneer het Galmaardse gehucht Sint-Paulus zich opmaakt voor de 635ste editie, in januari van volgend jaar.

Sinds 1988

'Paal en Ploojk - Pauwel en Pluik' is het resultaat van een zoektocht naar zowel het verleden als heden van de Pauwelviering - een uniek christelijk-folkloristisch feest. "Het boek biedt heel wat meer details over de Pauwelviering en de geplogendheden", vertelt Michel. "Ik heb in dit werk alle schriftelijke en mondelinge gegevens opgenomen die ik sinds 1988 kon vinden. Doelstelling was om het verleden te bewaren in het heden, want wat nu het heden is, is morgen ook geschiedenis."

De Pauwelviering werd dit jaar ook toegevoegd aan de Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed. En zelfs komiek Urbanus, zelf een inwoner van Tollembeek, gebruikte het stukje lokale folklore in zijn strip 'De Gouden Pauwels'. Maar wie op zoek is naar echt gedetailleerde informatie, slaat best het 144 pagina's tellende werk van Michel open.

Pauwelbendes

Je vindt er tientallen foto's in terug, maar ook informatie over de Pauwelhoeve, de Pauluskapel en de vele kleine of grote Pauwelbendes door de jaren heen. Natuurlijk mag de ontstaanslegende uit 1382 en de naamlijst van Pauwels en Kinderpauwels sinds 1898 niet ontbreken. "Ik ben er dan ook vele uren mee bezig geweest, onder meer om tal van historische foto's te bemachtigen", besluit een tevreden Michel.

Je kan 'Paal en Ploojk - Pauwel en Pluik' bestellen door 20 euro over te schrijven op rekeningnummer BE66 7360 3070 8143 van Michel Matthijs. Je kan het boek vervolgens ophalen in de Bergstraat 23 in Galmaarden. Betaal je 6 euro extra, dan krijg je het boek thuis toegestuurd.

Michel Matthijs stelt zijn nieuwe boek voor, met daarin tal van unieke beelden van onder meer de Pauwelbendes door de jaren heen (l.).
Marc Colpaert Michel Matthijs stelt zijn nieuwe boek voor, met daarin tal van unieke beelden van onder meer de Pauwelbendes door de jaren heen (l.).
Marc Colpaert
Marc Colpaert
Album 152 van de Urbanus-stripreeks heeft de Pauwelviering (zie ook rechts op archiefbeeld) als thema.
Marc Colpaert Album 152 van de Urbanus-stripreeks heeft de Pauwelviering (zie ook rechts op archiefbeeld) als thema.