"In 20 jaar nooit zoiets gezien"

ZUIDWEST-PAJOTTENLAND VECHT HELE AVOND TEGEN HET WATER

1: Fre Depelseneer werkt het water naar buiten aan zijn café in de Geraardsbergsestraat.
Marc Colpaert 1: Fre Depelseneer werkt het water naar buiten aan zijn café in de Geraardsbergsestraat.
Grootste slachtoffer van het onweer gisteravond was Galmaarden. Vooral de Geraardsbergsestraat, Vianebaan en delen van de Bruinsbroekstraat werden zwaar getroffen door een modderlaag. In café Sint-Paulus liep het water binnen, maar de situatie was voor de brandweer niet ernstig genoeg om een ploeg te sturen.

Door de zware regenval die zich gisteren in de late namiddag in onze regio aandiende, stroomden al gauw honderden liters modder de Vianebaan en Geraardsbergsestraat op. In die eerste straat bleven de huizen zelf nog gespaard van de smurrie, maar dat was wel even anders voor de uitbater van café Sint-Paulus, in de Geraardsbergsestraat. "Het begon alsmaar harder te regenen", vertelt Fre Depelseneer. "Langs mijn café was er een stroom van zeker twee meter breed ontstaan. Voor ik het wist, kwam dat water ook mijn zaak binnen. Gelukkig waren we er op tijd bij, maar op een bepaald moment stonden hier toch zeker enkele centimeters water. We hebben dan ook de brandweer gebeld, maar die wilde niet komen. Er moest minstens tien centimeter water staan alvorens zij een ploeg zouden sturen."

2: Een vrouw probeert het water uit de kelder van haar buren, die niet thuis zijn, te houden.
Marc Colpaert 2: Een vrouw probeert het water uit de kelder van haar buren, die niet thuis zijn, te houden.

Hulp van vrienden

Daar kon de cafébaas niet meteen mee lachen, maar gelukkig kreeg hij hulp van enkele vrienden en buurtbewoonster Caroline Hoogstoel. "Ik woon hier al meer dan twintig jaar, maar zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt ze.


Even verderop probeerden enkele mensen het water uit de kelder van een woning te houden. "Er is niemand thuis", zucht Stephan Janquart. "Maar het water stroomt wel via het keldergat naar binnen, en langs achter weer naar buiten. We kunnen jammer genoeg niet veel doen. Alle miserie is begonnen na de verbeteringswerken van vorig jaar. De buizen die hier in de grond zitten, zijn veel te klein om zoveel water te slikken. En dan kan zoiets natuurlijk gebeuren. Maar nu zien we niemand van de gemeente."

3: Heel wat straten, zoals hier de Stationsstraat, stonden blank.
Marc Colpaert 3: Heel wat straten, zoals hier de Stationsstraat, stonden blank.

Zandzakjes

Ook Elisabeth Van Heck was een van de slachtoffers. Zij kreeg van een vriend te horen dat haar garage aan het onderlopen was. Gelukkig had zij nog enkele zandzakjes in huis, waarmee het water tegengehouden kon worden. Even verderop was de Vianebaan intussen herschapen in een kolkende watermassa, maar daar bleven de woningen wel gespaard. In de Bruinsbroekstraat was er een bermverzakking door de vele regen.


Bij het ter perse gaan van deze krant overwoog de politie om de Geraardsbergsestraat af te sluiten.