Familiekundingen staan op straat

GEEN PLAATS MEER VOOR ARCHIEF IN OUD-KLOOSTER

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde kreeg zonet het nieuws dat ze haar lokalen in het vroegere Zwartzusterklooster aan de Vlasmarkt tegen eind dit jaar moet verlaten. Een oplossing voor het archief van bijna 70 lopende meter is er vooralsnog niet. De vereniging slaakt een noodkreet.

Al sinds het najaar van 1983 helpt de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde mensen bij het opzoeken van hun stamboom en het samenstellen van hun familiegeschiedenis. Het werkingsgebied strekt zich uit over 27 gemeenten, van Groot-Dendermonde over Hamme en Schellebelle tot Wetteren.

De organisatie vond een thuis in een bijgebouw van het klooster van de Zwartzusters-Augustinessen aan de Vlasmarkt in het hartje van de stad. "Tegen een kleine vergoeding mochten we twee leegstaande lokalen gebruiken", zegt voorzitter Bart Waterschoot. "Dat werd ons documentatiecentrum Prinsenhof. Meteen na de ingebruikname kende het centrum een enorme groei, zodat de locatie te klein werd en we nog eens drie extra lokalen betrokken."

Herinrichting

De voorbije jaren bood 125 vierkante meter ruimte plaats aan liefst 157.636 rouwbrieven, 58.471 rouwprenten, 68 lopende meter archief en een biblioteek van meer dan 2.100 titels.Maar dat dreigt nu allemaal op straat te belanden. De VVF kreeg immers zopas haar opzegbrief om het gebouw te verlaten. Een bouwpromotor plant een herinrichting van het vroegere Zwartzusterklooster en wil er assistentiewoningen en een ondergrondse parking neerpoten.

Voor de Familiekundigen is er geen plaats meer. "We hebben intussen al meer dan zeventig publicaties verwezenlijkt, maandelijks vinden lezingen en vormingsavonden plaats en het archief wordt regelmatig opengesteld, maar lijkt dat niets meer waard", zegt Waterschoot. "We zijn al een tijdje op zoek naar een ander onderkomen. Dat leek er eerst te zijn in de vroegere Abdijschool, maar ook dat gebouw wordt verkocht en er is dus geen alternatief."

Oproep

De vereniging is de wanhoop nabij. "Met alleen wat jaarlijkse werkingssubsidie zijn er niet veel deuren te openen", stelt Waterschoot vast. "Ten laatste 31 december moeten we verhuizen." De VVF doet dan ook een oproep aan iedereen die zou kunnen helpen, inclusief het stadsbestuur. "Misschien kan de stad een locatie beschikbaar stellen waar niet alleen Familiekunde, maar ook de verschillende heemkringen onderdak vinden. Samenwerking en kruisbestuiving is meer dan ooit noodzakelijk en opent nieuwe perspectieven", klinkt het. "Als onze documentatiecentrum na 33 jaar verdwijnt, gaat ook het genealogisch geheugen van Dendermonde verloren."

Ben Waterschoot (links) en Tony Drieghe zoeken een nieuw onderkomen voor hun uitgebreid archief van Familiekunde.
Copyright : Geert De Rycke Ben Waterschoot (links) en Tony Drieghe zoeken een nieuw onderkomen voor hun uitgebreid archief van Familiekunde.